Gioacchino Rossini: A sevillai borbély
Kéretlen „premier ajándékot” kapott a Miskolci Nemzeti Színház, 2009. február 6-i Asevillai borbély bemutatójára, meg hack-elték a honlapjukat. (már a színházak portálját sem kíméli?) G. Rossini örök-érvényűjét Halasi Imre álította színpadra. Bócsi Krisztián képriportja.
Almaviva gróf Sevillában meglátja a szépséges Rosinát, és azonnal beleszeret. De nem könnyű a lány közelébe férkőznie, mert Rosinát öreg gyámja, Bartolo doktor őrzi a házában. Szerencsére a gróf összetalálkozik Figaróval, a ravasz sevillai borbéllyal, aki remek tanácsokat ad neki. A gróf kétszer is bejut Bartolo házába: először katonaként, de így nem jár sok sikerrel. Másodszor már azt hazudja, hogy Basilio, a lány énekmestere beteg, aki őt küldte maga helyett. Az „énekórán” Rosina és Almaviva megtervezik a szökést. Bartolo azonban rájön a cselre, kirúgja az áltanár Almavivát, és azt hazudja Rosinának, hogy udvarlója hűtlen volt. A lány erre kétségbeesésében egész szökési tervüket kifecsegi. Míg Bartolo hívja az őrséget, Figaro és Almaviva beosonnak a házba. A gróf ekkor felfedi kilétét, és még mielőtt Bartolo visszatér, gyorsan feleségül veszi a lányt.

A sevillai borbély ősbemutatója 1816. február 20-án, a római Teatro Argentinában volt. Az opera azóta is az egyik legtöbbször játszott Rossini-mű, a világ zenés színpadainak kedvelt darabja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gioacchino Rossini:
A SEVILLAI BORBÉLY
vígopera

ROSINA - MAGYARI ESZTER/TÓTH JUDIT/VERMES TÍMEA
FIGARO - CSEH ANTAL/GEIGER LAJOS
ALMAVIVA - ALESSANDRO CODELUPPI/HORVÁTH ISTVÁN
BARTOLO - KERTÉSZ ANDRÁS/KONKOLY BALÁZS
BASILIO - GÁBOR GÉZA/KOVÁTS KOLOS
BERTA - MOLNÁR ANNA/HIRCSU ANGELIKA
FIORELLO - KINCSES KÁROLY/MOLNÁR ERIK
TISZT - DEMETER SÁNDOR/IRLANDA GERGELY
JEGYZŐ - XXX
AMBROGIO - OSVÁTH TIBOR

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara,
valamint kijelölt énekkara

Vezényel:

VÁRADI KATALIN
PHILIPPE DE CHALENDAR

Díszlet: MENCZEL RÓBERT
Jelmez: LACZÓ HENRIETTA
Karvezető: REGŐS ZSOLT
Ügyelő: FÜSTI MOLNÁR ÁGOTA
Súgó: HORTI ZSUZSANNA/REITER KRISZTINA
Asszisztens: RADNAI ERIKA

Rendező:

HALASI IMRE
Jászai-díjas

Bemutató időpontja: 2009. február 6. – Nagyszínház

[ k.l. ] 2009-02-06 16:02:00