„Kaptár” híján a szorgos méhek
A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program részeként tervezett Kaptár nevű tudásközpont megépítésére két cég jelentkezett, de az olcsóbbik is csak 1,3 milliárddal többért vállalná, mint amennyit az önkormányzat erre a célra szánt. A pályázatot ezért törölték, ami legalább két hónap csúszást jelent.

"Érvényteleníti a Baranya Megyei Önkormányzat a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházása, a regionális könyvtár és tudásközpont kivitelezésére kiírt pályázatot, miután a beérkezett ajánlatok messze meghaladták az építkezés tervezett költségét" - közölte Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hétfőn. „A határidőig két cég nyújtotta be ajánlatát, az egyiké 1,3 milliárd forinttal, a másiké 1,7 milliárd forinttal volt több a fejlesztés előzetesen kalkulált nettó 4,1 milliárd forintos költségénél - tette hozzá Hargitai. Mivel új pályázatot kell kiírni, ez legkevesebb két hónapos csúszást jelent. Szakemberek szerint a tudásközpont kivitelezéséhez tizenhat hónapra van szükség, így 2010 ősze előtt aligha fog megvalósulni az épület, amelynek költségeit a kereszténydemokrata politikus szerint ha alultervezték, akkor a két megoldás lehetséges: bővíteni kell a forrást, vagy a tudásközpont szegényesebb formában épül meg. Az előbbire aligha adna többet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az utóbbi pedig az eredeti elképzelések feladását jelentené.

 
 
 

A Kaptár tulajdonképpen a regionális könyvtár és egy tudásközpont keveréke, mely főként Pécs és a régió információs és dokumentumigényét szolgálja majd (ha megépül), alkalmas lesz továbbá közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is. A tervek szerint mintegy tizenháromezer négyzetméteren, egy négyemeletes épületbe költözik a jelenlegi városi, a megyei könyvtár, a PTE központi, valamint állam- és jogtudományi, továbbá közgazdaságtudományi karának könyvtára. Az ingatlanban két, egyenként 200 fős előadótermet és egy 150 embert befogadó konferenciatermet is kialakítanak. Majd. Ha...

[ Balogh Robert ] 2009-01-12 21:32:00