Törőcsik Mari nyitja meg a 40. filmszemlét
Eldőlt, kik alkotják a 40. Magyar Filmszemle zsűrijét: a játékfilmes díjakról Mészáros Márta zsűrielnök, Zsigmond Vilmos operatőr, Ragályi Elemér operatőr-filmrendező és Tolvaly Ferenc író-rendező dönt, a szemlét Törőcsik Mari nyitja meg.
A szemle megnyitóját január 29-én tartják, az eseményen a Magyar Mozgókép Mestere címet Elek Judit kapja. Az ünnepséget követően a filmszemlét Törőcsik Mari nyitja meg. A hivatalos program zárásaként bemutatják Kenyeres Bálint A repülés története című filmjét.

 

A versenyprogramba 335 alkotást - 26 játékfilmet, 120 kisjátékfilmet, 152 dokumentumfilmet, 28 tudományos-ismeretterjesztő filmet és 9 tévéfilmet - neveztek be. Ezek közül a játékfilmes előzsűri tagjai - András Ferenc, Böszörményi Zsuzsa, Győrffy Miklós, Hartyándi Jenő és Veressné Kozma Ilona - 18 játékfilmet, köztük Bacsó Péter Majdnem szűz című moziját, Gárdos Péter Tréfáját, a Goda Krisztina rendezte Kaméleont, Herendi Gábor filmjét, a Valami Amerika 2-t, Keményffy Tamás Mázliját, Pálfi György Nem vagyok a barátod című munkáját, a Sas Tamás rendezte 9 és fél randit és Sopsits Árpád alkotását, A hetedik kört válogattak be a versenyprogramba.

A 30 egymással versengő kisjátékfilm között szerepel M. Tóth Géza Mama című munkája, Nemes Jeles László filmje, a The Counterpart, Pálfi György Ász póker című mozija, a Salamon András rendezte Viszlát, Adél, valamint Xantus János Etetés című alkotása.

32 dokumentumfilm került be a versenyprogramba, többek között Gyarmathy Lívia Kis halak... nagy halak című filmje, Jeles András Párhuzamos halálrajzok című mozija, a Pálos György rendezte Mit tudjátok ti, ki vagyok én!, valamint Sopsits Árpád alkotása, a Séták Bergman körül.

A játék-, dokumentum-, és kisjátékfilmek mellett 12 tudományos-ismeretterjesztő film és 9 tévéfilm színesíti a versenyprogramot.

A hagyományokhoz híven és a tavalyi évvel ellentétben a 40. Magyar Filmszemlének lesz nyitófilmje, az azonban még nem dőlt el, hogy melyik alkotás lesz az - mondta el Naszály György, a fesztivál sajtófőnöke, hozzátéve, hogy egyelőre a zsűri összetétele sem ismeretes.

A jubileumi seregszemle vetítéseinek a Budapest Kongresszusi Központ, a Palace MOM Park, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi adnak otthont. A nyitó- és a záróünnepségre a Budapest Kongresszusi Központban kerül sor.

A Filmszemléről a terasz.hu szerkesztősége is tudósítani fog.

2009-01-09 11:00:00