A Poly Art Alapítvány kiállítása
Érd, Szepes Gyula Művelődési Központ
A Poly-Art alapítvány a 13. évi képző-és iparművészeti kiállítását nyitotta meg 2008. december 5.-én. Az alapítvány 1995. novemberében alakult azzal a céllal, hogy civil szerveződésként az Érden és vonzáskörzetében élő hivatásos és autodidakta előadó és alkotóművészek, elsősorban festők részére lehetőséget teremtsen az együtt gondolkodásra és a bemutatkozási lehetőségre.
 
Az alapítvány dr. Tállai Katalin orvos-grafikus kezdeményezésére jött létre. Neki köszönhető a kerámia megjelenése is a műfajok között, mert beleszeretett a rakutechnikába és a házuk udvarán állították fel először a rakukemencét. A raku valami egészen misztikus csoda. Ha egy keramikus azzal kezd el dolgozni valóban “fertőzött” lesz.
Két évvel később már nyolcvanhét, zömében nem-hivatásos tagja volt az alapítványnak és számos pártoló tag és szimpatizáns érdeklődésére számíthatott. Megjelent az első katalógusuk is és szerény, de színvonalas kiadványokat adtak ki az irodalmárok munkáiból.

Ilka Gábor
 
Lukácsi Andrea
 
Somfainé Szűcs Mária
 
A Poly Art Alapítvány művészetet pártoló, kultúraközvetítő tevékenységet folytatatott, és ezt teszi azóta is. dr. Tállai Katalin tragikus halála után helyét dr. Somfay István elnök (gimnáziumi igazgató) és Vaád Éva vette át, azóta ők a katalizátorai a rendezvényeknek , a nyári alkotótelepeknek, amelyeknek munkáját Győri Emil szobrászművész segíti szakmai-pedagógiai tudásával. Továbbra is műfaji és stiláris kötöttség nélkül fogják össze az érdi alkotókat. Ők és az alapítvány tagjai sokat tettek azért, hogy a helyi közösséget megnyerjék maguknak és a művészetnek.
Nyári alkotótelepek és kollektív kiállítások, egyéni kiállítások valamint évente 3-4 előadóest fémjelzi az azóta eltelt időt. Kapcsolatot kerestek és találtak határon túli magyar művészekkel, egy időben közös alkotótelepeket szerveztek Kolozsvárról, Nagykárolyból festőket, Vajdaságból keramikusokat fogadtak a nyári kurzusokon. Érden a közművelődési intézmények is segítik munkájukat, a művelődési központtal és a könyvtárral kiváló munkakapcsolatot alakítottak ki.

Ilka Gábor
 
Poóth Diána
 
Vaád Éva
 
Vaád Éva ismert grafikusként került a csoportba – ma jegyzett keramikus. Évek óta az udvarában működik a rakukemence, a kerámia műhely. Ezen a nyáron a 10 napos kerámia alkotótelepen kilenc keramikus dolgozott együtt. A december 5-én a művelődési központban megnyílt kiállítás az ő kiváló munkájukat mutatja be. A keramikusokon kívül 20 alkotó festményivel, grafikáival is találkozhatunk december 31-ig a Szepes Gyula Művelődési Központ Galériában (Érd, Alsó u.9.)

Akit pedig az irodalmi szekció most készülő antológiáját bemutató Pódium est érdekel az december 10.-én 17 órakor nézzen be a Csuka Zoltán Városi Könyvtárba (Érd, Hivatalnok u.4.) és akkor már mindent lehet tudni a Poly Art Alapítványról.

[ Angyal Mária ] 2008-12-14 05:02:00