Zalán Tibor - Midőn halni készült
Békéscsaba, Jókai Színház
Zalán Tibor (fotó) Midőn halni készült című drámájának ősbemutatójával folytatja „magyar évadját” a Jókai Színház. A darab Janus Pannonius utolsó, elképzelt óráit vetíti a néző elé. A mű középpontjában Mátyás király és Janus Pannonius püspök, kancellár küzdelme áll. Rendező Merő Béla, bemutató a Stúdiószínházban, 2008. december 1. „Aki kettőt fizet, hármat kap” – decemberi kedvezmények a színházban.
 
"Janus Pannonius, a nagybeteg költő Medvegrádban haldoklik, menekülés közben. A legyöngült ember belevizionálja a körülötte lévő, őt gondozó cselédekbe, szobahomályokba a múltját, így az ifjúságát, illetve a férfikorát. „Félvíziók” ezek, melyek a színpadi betegágy-jelent és a főszereplő történésekben gazdag múltját derengetik át egymáson. Megjelenítődnek a ferrarai évek, a fiatal Csezmiczei János kamaszéveinek erotikájával átitatódva, a korai erotikus epigrammaköltészetét is megidézve, illetve dramatikus formát kapnak a Guarino mester mellett eltöltött pályára állító esztendők.

A mű középpontjában mégis Mátyás király és Janus Pannonius püspök, kancellár küzdelme áll. Valójában nem tudjuk, csak sejthető, miért tört össze a bizalom közöttük, miért állt Vitéz János (akit ekkora már saját várába száműzött a király) nagybátyjával a lázadó nemesek élére.

Merő Béla - Zalán Tibor
 
A vízióiban megjelenő, királlyal folytatott vitájában mindkettőjük érveit megismerjük. Képzelt összecsapásuk azonban nem dönti el, valóban igaza van-e Mátyásnak, aki hatalmi törekvésekkel vádolja bizalmasát (amennyiben a fiatalkorú Kázmért sikerül a pártütőknek Mátyás ellenében trónra ültetni, úgy a gyámja, aki feltehetőleg Janus Pannonius lett volna, s gyakorlatilag királysággal felérő hatalomhoz jut), illetve a kancellárnak, aki a külpolitikát a belső viszonyok normalizálása elé helyező Mátyást a nemesek iránti érzéketlenséggel, hálátlansággal vádolja. Kettejük viszonyában felbukkan a férfibarátság szerelemre emlékeztető hevessége, illetve sértődő hidegsége. Természetesen, nem kikerülhetően benne foglaltatik viadalukban a művész és a politikus, a költő és az államvezető szemléleti, alkati különbözősége, illetve a reneszánsz hívőjének és annak egyik legfontosabb magyarországi képviselőjének eltávolodása a reneszánszot csak felesége kedvéért meghonosító, valójában középkori politikai mód-szereket alkalmazó félbarbár királytól. Így véljük – az aktualizálás fölösleges beemelése nélkül – nem csak aktualizálhatónak, de nagyon is aktuálisnak ezt a tematikát." - Olvasható az előadás ajánlójában.

Bartus Gyula
 
Bartus Gyula - Liszi Melinda szh.
 
Bartus Gyula
 
Tege Antal - Bartus Gyula
 
Udvarhelyi Nándor szh. - Bartus Gyula
 
Bartus Gyula - Tege Antal
 
Kovács Edit - Bartus Gyula
 
ŐSBEMUTATÓ

Zalán Tibor

MIDŐN HALNI KÉSZÜLT
dráma szünet nélkül

Szereplők:

JANUS PANNONIUS - BARTUS GYULA
MÁTYÁS KIRÁLY - TEGE ANTAL
CSELÉDLÁNY - BORBÁLA: KOVÁCS EDIT
GUARINO DA –VERONA - VERBÓ ÁKOS szh.
CSELÉDLÁNY – SZILVIA: LISZI MELINDA szh.
CSELÉDLÁNY - ÜVEGES RÉKA szh.
SZOLGA - UDVARHELYI NÁNDOR szh.

Rendező: MERŐ BÉLA

Bemutató, Stúdiószínház 2008. december 1.

 
A tapasztaltabb korosztály még jól emlékezhet, az Élet és Irodalom vitasorozatára: Árú e a kultúra?
Íme a Békéscsabán, 2008 decemberében a színház íj módon csábítja a nagyérdeműt:

Kettőt fizet, hármat vihet

Év végi kedvezménnyel, szenzációs, színes és tartalmas ünnepi ajándékkosárral várja nézőit december első felében a Jókai Színház. Idén decemberben újra, nemzetközileg is ismert – és elismert – vendégprodukciókkal színesedik a színházi műsor, ezáltal a színházba járók programja.

Ráadásul, mindez olyan árakon, hogy az már szinte ajándék annak, aki ünnepi ajándékcsomagot vásárol. Az ugyanis, aki kettőt fizet, hármat kap. Azaz, aki KETTŐEZER FORINTOT befizet, az HÁROM ELŐADÁST választhat a kosárból a csomagjába, és akkor a színház ingyenes decemberi rendezvényeiről még nem is beszéltünk.

A KOSÁR:

 
 
 
[ kadelka ] 2008-11-30 10:02:00