’56 Csepp vér
Aki újra át szeretné élni a 2007-es év egyik legjobb ’56-os filmjét, az látogasson el a pécsi Uránia moziba november 9-13. között, ahol újra műsorra kerül az egyetlen magyar musical dráma ’56-ról.
Kaszás Attila főszereplésével (Lőrinc barát az utolsó főszerepe) készült zenés, forradalmi emlékfilmje visszatér a pécsi Uránia mozi vásznára. Bokor Attila rendezésében készült film egy kicsinyke határ melletti településen játszódik, mely keresztmetszete az 50-es évek diktatúrájának. A faluban szinte álladóak a verekedések, csetepaték a helyi államhatalmi erők, és az ifjú kitelepítettek között. A fiatal helyi plébános, Lőrinc barát hitét követve, megpróbál mindent latba vetni, hogy elejét vegye a konfliktusoknak, de hiába. A félelem és visszaélések, terror emészti el a települést.

 

Ebben a feszült helyzetben, 1956. október 23-án, az ÁVÓ a helyi szovjet parancsnok lányának születésnapjára bált rendez. Ezen a bálon a fiatalok újabb nagy összecsapást terveznek a helyi karhatalmistákkal. A terv meghiúsul, mivel a budapesti forradalom kitörésének hírére a bál félbeszakad. De, ekkorra már a bálban Júlia, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia, egymásra talál. A Rómeó és Júlia történet, forradalmi változatában kitalálható, mi történik: a forradalom harcában mindketten áldozatul esnek az eseményeknek. Lőrinc barát - minden igyekezete ellenére - képtelen megakadályozni a vérontás, ezért a bukás utáni traumát is képtelen feldolgozni. Önmaga tehetetlenségét okolja a történtekért. Majd egyszer álmában lelkiismerete előtt újra átértékeli a történetet, hogy elszámoljon vele.

 

A musicalfilm változatos zenéi ugyanúgy az 50-es évek hangulatát idézik, mint maga a megindító történet. Az ’56-os forradalomba ágyazott látványos Rómeó és Júlia történet ötletgazdája, akciórendezője Pintér Tamás, színpadi változatát, a dalszövegeket Horváth Péter, a forgatókönyvet Réz András és Bokor Attila írta. Zenéjét Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitáros-zeneszerzője szerezte.

 
[ ritter ] 2008-10-29 10:01:00