Cincin Lovag
The Tale of Despereaux - amerikai animációs, családi, kalandfilm 2008
A karácsonyi ünnep mellett a bátor kisegér története elengedhetetlen lehet a családi délutánon. Szívhez szóló kismese, egy még kisebb hőssel, de annál nagyobb bátorsággal nem csak a legkisebbeknek,
Volt egyszer egy nagy királyság, az Üveghegyen innen, vagy azon túl, ki tudja már. Született ott egy nagy fülű kisegér, aki a sajtot nem, de a kardot gyönyörűnek találta. Nem tanult meg félni és fel akarta dobi kis országának cudar életét, ezért nagy útra indult. Ihletet és vértet kedvenc lovagmeséiből merített, amelyet Pea hercegnő könyvespolcain fedezet fel. Kibújt az egérlyukból, hogy kicselezze az egérfogókat és egértanyát verjen a szolgálólány szobájában, aki királynő akart lenni. S hiába üldözték, kis hősünk mindig kirágta magát a bajból, mert segítségére volt jószívű patkány barátja, a szappanmániás Roscuro. Ő segítet, amikor például úgy adódott, hogy meg meg kellett menteni az elrabolt hercegnőt. Hős Cicinünk ekkor ragyogó pácélt húzott és természetesen ő lett királyságának és királynőjének megmentője. Derék barátjának párhuzamos életének bemutatása adja a kaland egyik pikáns vonalát. De ha valaki hősénekek főszereplője kíván lenni, sok dicső tettet kell végrehajtania.

 

Kate DiCamillo díjnyertes mesekönyvéből Sam Fell és Rob Stevenhagen páros készített tanulságos, karácsonyi mesét kicsinek és nagyoknak. A rendezők már több remek „egeres” animációval is megörvendeztették közönségüket, így például a tavalyelőtti Elvitte a víz (Flushed away, 2006) című filmjük humora is a garancia lehet a jó szórakozásra. Többek között Emma Watson, Matthew Brodrick, Sigorney Wever, Dustin Hoffman és Christopher Lloyd kölcsönözték a hangjukat Cincin világának szereplőinek.

 

A karácsonyi ünnep mellett a bátor kisegér története elengedhetetlen lehet a családi délutánon. Szívhez szóló kismese, egy még kisebb hőssel, de annál nagyobb bátorsággal nem csak a legkisebbeknek - Karácsonykor a pécsi mozikban.

[ ritter, a cincogó ] 2008-10-28 23:33:00