Imigrants - Jóska menni Amerika
Jelentjük Csupó Gábor, a Simpson család és a Fecsegő tipegők kiötlője visszatért. Miután Terabithia földjén (Híd Terabithia földjére, 2007) már sikeresen hidat vert, ezúttal hatalmas szerkezetet húzott fel, mégpedig a kies kelet-európai, magyar és oroszhon, valamint Los Angeles között.
Csupó legújabb, rajzolt filmjében az amerikai álomról regél, az emigráns orosz Vlad és a magyar srác Jóska szemszögéből. Mert hát, mit is kereshet két ilyen sztyeppei kurafi a tengerentúlon, mint pénzt, csajokat és persze hírnevet. Ami persze például a gratz-i favágónak, Arnold Schwarzi-nak sikerült, egy bőrönddel érkezni és a kaliforniai kormányzó posztjáig szárnyalni, az nem biztos, hogy mindeknek ilyen sima ügy.

 

Nem kis teljesítményt láthat a vásznon az, aki megnézi ezt a kis szatírát. Ez az első olyan amerikai-magyar produkció, amelyben együtt láthatjuk többek között Brad Pitt-et, Danny de Vito-t, Sylvester Stallone-t, Ozzy Osborne-t, Michel Jackson, Michel Douglas-t is egy filmben. Itt aztán mindenki megkapja a magáét, miközben a néző röhöghet a moziszéke kényelmében. Csupó ugyanis nem mindennapi kalandokon üldözteti végig szereplőit. Vladiszlav és lánya, valamint Jóska együtt érkeznek, hogy amerikaiul álmodjanak. Az Angyalok városában egy kiöregedett színésznő emigránsgyűjtő bérházában bérlenek szobát. Mindenféle népség lakik ott, a pakisztánitól a kínian keresztül a mexikói bevádolókig. A poénok javarészt a kulturális közösségek közti ellentétből adódnak. S persze nincs hiány mulatságos összetűzésekben a kapitalista nagy cégekkel, de barátaink belekóstolnak az étteremipar bizniszébe is. Míg Vlad a boldogulásért állandóan állásinterjúkra jár, addig pajtása erkölcsi támasza a nehéz időben.

 

S, hogy végül mi sül majd gasztronómiai próbálkozásaikból, az már nézőnek a feladata lesz eldöntenie, ha beül a pécsi mozi egyik vetítőjébe. Igazán csak azoknak ajánlom, akiknek vannak még igazi, amolyan beteljesületlen kelet-európai álmai.

 

Eredet cím: Immigrants (L.A. Dolce Vita);amerikai-magyar, 78 perc, 2008; rendező: Csupó Gábor; forgatókönyvíró: Billiam Coronel, Josh Lieb; zeneszerző: Csupó Gábor, Gregory Hinde, Drew Neumann.

[ ritter, az ajánló ] 2008-10-28 22:47:00