Szikraváros
A fantasy műfajába oltott ifjúsági filmet láthat az, aki jegyet vált a Szikraváros című mesefilmre, mely összefogásról, hűségről és a közösségi erő nagyságáról szól. Gil Kenan, aki 2006-ban animációs filmmel, a Rém Rommal robbant be a film világába, most az élőszereplős, de fantáziájában hasonlóan gazdag kalanddal jelentkezett.
A Szikraváros jellegében és látványvilágában leginkább a népszerű Csillagpor (r: Matthew Vaughn: Stardust, 2007) és a Narnia mozifilmekhez áll közel. A történet központi szála a címadó városban játszódik, amely már ember emlékezett óta a föld alatt épült és lakói boldogan megvoltak egymással. Mintha Isaac Asimov acélbarlangjainak utópiája jelenne meg derűs fennhangokkal. Csakhogy a boldogság nem tart sokáig, mert a város hatalmas majd kétszáz éves generátora tönkremegy és az utcákat, tereket bevilágító hatalmas lámpák fényei halványodni és vibrálni kezdenek. Pánik tör ki, s a boldog városi jókedv elillan. Lassan mindenkin eluralkodik a félelem, hogy a város örökre sötétségbe borul. Két fiatal tanuló, az árva lány Lena Mayfleet (Saoirse Ronan) és Doon Harrow (Mackenzie Crook) határozzák el, hogy meglelik a generátor baját és megjavítják. Ám a nyomok keresése közben gyorsan kiderül, hogy a generátor meghibásodásának rejtélye mögött az egész város misztériumának és létezésének kulcsa áll. Ahhoz, hogy a két fiatalnak sikerüljön megmenteniük a város lakosait, rá kell jönniük miért jött létre ez a földalatti birodalom.

 

A fiatal színészek mellett igazi sztárparádéval kecsegtet a mozi. Doon apját, a briliáns mérnök szerepében Tim Robbinst láthatjuk. A város kettős arcú polgármesterét a nevetető Bill Murray alakítja, míg a fiataloknak segítő öreg bányászt, a veteránszínész Martin Landau formálja meg. A stáb közül Tom Hanks neve emelkedik ki, aki producerként hatalmas fantáziát látott, az Amerikában nagy karriert befutott bestseller megfilmesítésében. Jeanne Duprau regényét Caroline Thompson adaptálta vászonra, akinek forgatókönyvéből készült Tim Burton: A halott mennyasszony (2005) című animációja is.

 

A Pécsett karácsonykor debütáló filmmel egyidőben kerül a könyvespolcokra a regény is, így duplán élvezhetjük a könyvet és annak adaptációját. A Szikraváros az idei év szokásosan karácsonyra időzített fantasy eposza. Hatalmas kalandokra invitálja azokat, akik szeretnek alászállni a végtelen fantázia világába.

 

City of Ember; 2008, 95perc, Rendező: Gil Kenan; Író: Jeanne Duprau; Forgatókönyvíró: Caroline Thompson; Zeneszerző: Andrew Lockington; Operatőr: Xavier Pérez Grobet; Szereplők: ; Mackenzie Crook, Bill Murray, Tim Robbins, Saoirse Ronan, Martin Landau, Toby Jones, Harry Treadaway; Gyártó: Playtone és Walden Media Forgalmazza: Fórum Hungary

[ ritter, az ajánló ] 2008-10-28 22:25:00