Hippolyt
Régi filmek mai szípadon II.
véletlen vagy más hozta így, de az biztos, hogy az idei évadban egyszerre három ismert film is színpadra kerül a Pécsi Nemzetiben: A kölyök, Az ötödik pecsét és a Hippolyt, a lakáj.
Zágon István színdarabja már önmagában is siker lehetett volna a 30-as években, de Nóti Károly film forgatókönyve Székely István, a kor sikeres rendezőjének kezében igazi filmslágerré vált, különösen, hogy 1931-ben ezzel indult meg a hangosfilmgyártás Magyarországon. A film mára olyan klasszikussá vált, amelyen így lassan kilencven év távlatában sem fog az idő, sőt… Nem véletlenül készült el a film újra feldolgozása 1999-ben.A darab az örök kispolgárról szól, aki felesége unszolására kipróbálja a felsőbb társadalmi osztályok életstílusát, de végül fellázad a nagypolgárok úri allűrjeivel szemben, és ragaszkodik a maga nehéz munkával fenntartott, egyszerű értékeket felmutató életviteléhez.

 

Ezt a darabot azonban mégsem mélységesen igaz társadalomkritikája miatt szeretjük.

Azt is mondhatnánk, aki a Hippolyt, a lakájt megnézi, igazi hamisítatlan vaudeville-t lát, olyan vidám, zenés játékot, amely a mulatságos helyzetekkel és sok zenével hamisítatlan szórakozást kínál.

 

Minderre garancia az is, hogy Zágon István darabját és Nóti Károly filmforgatókönyvét Vajda Anikó és Vajda Katalin alkalmazta zenés színpadra, akiknél kevesen ismerik jobban a zenés színház írott és íratlan törvényeit.

 

A betétdalok zenéjét Eisemann Mihály, Márkus Alfréd, De Fries Károly szerezte.

Kabos Gyula egykori szerepét, Schneider urat Stenczer Béla és Bakai László játsszák kettős szereposztásban. Schneidernét Füsti Molnár Éva, Hippolytot pedig Ottlik Ádám alakítja.

Az előadás 2007-ben került bemutatásra, Balikó Tamás rendezésében, de a nagy sikerre való tekintettel ebben az évadban is tovább játssza a színház.

Előadások: november 22-én, 15h és 19h

[ F. V. ] 2008-10-28 19:27:00