A kölyök
Régi filmek mai szípadon I.
A véletlen vagy más hozta így, de az biztos, hogy az idei évadban egyszerre három ismert film is színpadra kerül a Pécsi Nemzetiben: Hippolyt, a lakáj, Az ötödik pecsét és A kölyök.
A kölyök című Chaplin-film musical-adaptációja, melyet Pozsgai Zsolt, író, Nagy Tibor, zeneszerző és Bradányi Iván szövegíró jegyeznek, eredendően még valamikor a kilencvenes évek elején készült a budapesti Arizona Színház számára. Most először a Pécsi Nyári Színház, majd október 17-én a Nemzeti Színház bemutatójaként Balikó Tamás vitte színre, nem utolsó sorban azért, mert Chaplin szerepére a legalkalmasabb színészt társulatának tagjai között tudhatja. Lipics Zsolt számára igazi jutalomjáték ez a darab, amelyről így nyilatkozott:

"Egy közismert, világhírű személy "bőrébe bújni" egyrészt igen rizikós, másrészt pedig hálás, egyszóval pikáns feladat. Hiszen már azzal is örömet okozhatunk, sikert arathatunk, hogy megmutatjuk, megelevenítjük azt a sokak által kedvelt művészt, aki kacagtatás közben sok tragikus sorsot, esendő személyt ábrázolt filmjeiben. Ám megvan annak a veszélye is, hogy számon kérik rajtunk, rajtam az ő egyedi zsenijét. Ezért, nagyon fontosnak tartom, hogy itt egy magyar, igen jól megírt musicalt lát a közönség, melynek témájául Chaplin A kölyök című filmjét vették alapul a szerzők. Chaplin természetesen az ismert külsővel, a rá jellemző rekvizitumokkal fog megjelenni, de remélem azért kicsit más lesz, mert ő a miénk, az én Chaplinem.(…)"

 

Chaplin az 1921-ben bemutatott film alapötletét saját életéből vette. Az általa megalkotott csetlő-botló, mindig jót akaró, de örökké pórul járó kisembert saját élményei alapján keltette életre.

Chaplin gyermekkora nagy szegénységben telt el. Sokat nélkülözött, az utcán tengette életét, minden munkát elvállalt, amit el tudott végezni. Volt kifutófiú, újságárus, nyomdász, készített játékokat és azokat árulta, hogy fenn tudja tartani magát. Iskolába keveset járt, éppen csak írni, olvasni tanult meg. Korán kitűnt színészi képességeivel, tíz évesen már színpadon játszott, később a 8 Lancashire fiú nevű tánccsoporttal járta az országot, majd bekerült Fred Carno pantomim-társulatába. A kölyök-ben saját emlékeire alapozva alkotta meg a Jackie Coogan által játszott figurát.

 

Nagy Tibor zenéje – túl azon, hogy mesterien idézi a régi kor hangulatát – tökéletesen illeszkedik az előadás modern dramaturgiájához, hiszen Pozsgai Zsolt az eredeti történetet úgy alakította át, hogy annak „édes-bús” jellege nem változott, de többet tudunk meg Chaplinről, a régi korról és magunkról is.

„(Balikó) Tamás alaposan “leásott” a darab mélyére, nagy örömömre komolyan vette az alaphelyzetet, és a limonádé helyett a mélyízű, testes vörösbort választotta. Majd meglátjuk, ez hogy ízlik a Kölyöknek, és a nézőknek.”- írja a szerző a Pécsi Nemzet Színház bemutatója után saját blogján.

De ne ijedjen meg senki, annak ellenére, hogy a karakterábrázolások részletesek, hogy a mondanivalója nem kacagtató, a darab azért nem mentes fülbemászó dallamoktól, vicces jelenetektől, és igazi kikapcsolódást ígér egy hamisítatlan színházi estén Chaplinhez hűen.

Előadások: november 14-én 19h, 15-én 15h és 19h 30-án 19h

[ F. V. ] 2008-10-28 18:38:00