Embervárta
Csorba Simon László festő- és grafikusművész kiállítása a Pécsi Galériában
Csorba Simon László autodidakta festő- és grafikusművész, művészetterapeuta, megszállott ultramaratonista. Nem feltétlenül ebben a sorrendben. Az előbb állatorvosnak, majd orvosnak tanuló művész nem sokkal tanulmányai befejezése előtt fordított hátat a tantermeknek, és végérvényesen elkötelezte magát a művészi pálya mellett.
Szavai egész életművére vonatkoztatható: „Párizsból futok, akár Moszkvába futok, csakis azért, hogy mindig hazafussak. Minél messzebbre jutok, annál szabadabb vagyok.” Első grafikáit rövid ideig tartó figuratív időszak jellemzi, majd képein az irányítást átveszi a geometrizáló láttatás, mint rendező elv. Az általa respirationizmusnak keresztelt stílusú „firkamezők”, „rezgéskomplexumokban” pontokat, vagy apró vonalkákat választja rajzi, és festői alapelemnek. Jellemzőjük, közös vonásuk a „lélegző” ritmus, létrejöttük egymásutánja pedig kirajzolja a „firkautat”, megnyitva ezzel egy tágabb értelmezési síkot. A kilencvenes években visszatér művészetébe a figurativitás. Sportolói, 41 évesen kezdett szupermaratoni tevékenysége miatt jogosan minősíti magát „futóművésznek”, alkotásai szorosan összefonódnak sportolói teljesítményével. Művészeti Expedíciónak elnevezett akciója keretében magával vitt vásznakon és papírhengereken dokumentálja szupermaratoni „firkaútjait”, melyekből eddig hat ilyet hajtott végre: Párizs, Moszkva, Bajkál-tó, Velence, Róma, Graz célponttal. Művészi hitvallásának azt jelöli meg, hogy az útkereső művész az előtte felsejlő Szellemi Utak lehetőségeit figyeli meg, illetve arra helyezi a hangsúlyt, hogy eme utak szövetében maga az Út a lényeg.

Ember varta kép
 

Csorba Simon a kortárs művészet egyik figyelemkeltő alakja, nem csak sporttevékenysége, de eredeti gondolkodásának, és a konvencionális határokat átlépő művészetének köszönhetően. A kiállítás arra vállalkozik, hogy a Csorba Simon életművet meghatározó értékű tények, körülmények feltárásával, a jellemző dokumentumok, alkotások bemutatásával felidézze a művész életútját.

Ember varta kép
 

Időpont:
2008. december 10 - 2009. január 11.

Helyszín:
Pécsi Kisgaléria
7621 Pécs,Szent István tér 4.
72/511-322

Hétfő, szerda-péntek 12-18
Szombat 10-18
Kedd szünnap

[ Mester Zoltán ] 2008-10-27 11:43:00