Miniszteri keretből kötelező olvasmányokat állít színpadra a REÖK
A miniszteri külön-keret két és fél millió forintos támogatásának segítségével hangsúlyozza közművelődési jellegét a szegedi REÖK: ingyenes tárlatlátogatást biztosít a szegedi hatodik osztályosoknak, kötelező olvasmányokat népszerűsít beavató-színházi formában. A miniszteri keretből elnyert összeg egyéb kulturális rendezvények lebonyolítására is lehetőséget ad.
 
Hiller István miniszteri keretére nyújtott be kérvényt a Szegedi Szabadtéri Játékok által működtetett Regionális Összművészeti Központ (REÖK). A kérés kedvező elbírálásban részesült, a kulturális miniszter két és fél millió forintot biztosít az intézménynek, melynek köszönhetően számos művészeti és kulturális program megvalósítására nyílik lehetőség.
A támogatásból 2008 őszétől valamennyi szegedi hatodik osztályos egy alkalommal ingyenesen vehet részt a REÖK valamely képzőművészeti tárlatán – ebben a tanévben 1539-en kezdték meg a városban a hatodik osztályt. Bátyai Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának az az álláspontja, hogy az intézménynek kiemelt feladata az ifjúság beavatása a művészetekbe, ezért biztosítja azt, hogy Szegeden minden gyermek úgy fejezhesse be az általános iskolát, hogy legalább egy képzőművészeti kiállításon már járt.

Ugyancsak ebből a miniszteri támogatásból valósul meg az új beavatószínházi programsorozat, mely „Kötelezők szabadon” címmel 2008. október 20-án indul útjára, és a Nemzeti Alaptantervben is szereplő kötelező irodalmi műveket állítja színpadra. A sorozat keretében hat kötelező olvasmányt négy színházi előadásban láthatnak a diákok. A REÖK igazgatója, Herczeg Tamás elmondta, hogy olyan előadások létrehozására kérte fel a rendezőket, melyek sajátossága, hogy rövidített formában, 50 percben mutatják be a drámákat, az előadások pedig drámapedagógiai eszközöket használnak fel, így valósulhat meg az interaktivitás.
Az előadások rendezői Benkő Imola Orsolya és Csikós Ildikó lesznek, a programsorozat a Szegedi Focus Műhely közreműködésével valósul meg. A rendezvény legfőbb célkitűzése, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a kötelezők, az olvasás és a színház iránt, testközelbe hozza a kötelező olvasmányokat. Emellett kiemelt feladata, hogy a színházi befogadás iránti nyitottságot fejlessze, és nézői utánpótlást neveljen.

 
Az előadásokra már most hatalmas az érdeklődés a középiskolák részéről. Az első bemutató Szophoklész Antigonéja lesz október 20-án, ezt követi az Örkény István Egyperces novelláiból készült izgalmas feldolgozás december 1-jén. Majd a LightMagyarMix című előadás kerül színpadra március 16-án, amely a Bánk bán, a Csongor és Tünde valamint Az ember tragédiájának férfi és női főszereplőit helyezi egy közös térbe. Végül pedig Tom Stoppard Zanzamlet című zseniális Hamlet adaptációja zárja a sort május 18-án. Az egyes előadásokra szóló belépők ára 500 Ft, az összes előadásra igénybe vehető kedvezményes bérlet ára pedig 1200 Ft. Az előadások korlátozott befogadóképessége miatt az osztályok előzetes jelentkezése szükséges a jegyiroda@reok.hu email-címen vagy a REÖK jegyirodáján (6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 56.).

A kulturális minisztérium keretéből biztosított összeg egyéb rendezvények lebonyolítására is lehetőséget ad. A Pál Tamás vezetésével havonta egy-egy alkalommal jelentkező Operaszalon- illetve Operatörténet-előadások, a hetente megtartott Képzőművészeti Önképzőkör, a kéthetente kortárs képzőművészeket bemutató FLASH – Alko-talkshow színházzal egybekötött kiállításmegnyitói, Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata, valamint kamarazenekari koncertek létrejöttét is biztosítja Hiller István támogatása.

2008-10-16 05:02:00