Szilágyi György: Dzsingisz Kohn Córeszban
avagy, volt egyszer egy vurstli…
Szilágyi György (fotó) nyelvi leleményei, legendás és valóságos hősei, humorának nyelvformáló sziporkázásai rabul ejtik az olvasót és megállítják, sőt visszapergetik a rohanó időt. Egy örökre letűnt világ létező és kitalált hősei vonulnak fel e kötet lapjain, az életrajzi karcolatok és a kifogyhatatlan anekdoták során. (Gabbiano Print Kft. CD melléklettel).
Előszó

Nehéz kenyér előszót írni a magyar és a zsidó humor doyenjének kötetéhez. Különösen, ha a szerkesztő naponta nagykanállal meríthet Szilágyi György történeteiből a Centrál kávéházban, a szerző törzsasztalánál.
A történész korabeli leírásokból tudja, hogyan zajlott le a végzetes Mohácsi csata, mi történt Pesten március 15-én vagy október 23-án. Ha arról akarunk tudni, hogyan éltek a pesti vurstli mutatványosai több mint száz éven keresztül, jórészt Szilágyi György kutatásaira és írásaira vagyunk utalva. Ő, aki még ismerte a régi Pest e nagyvilági színterét, és egy életen át szenvedélyesen kutatta és gyűjtötte a vurstli alakjaihoz fűződő dokumentumokat, fényképeket, plakátokat, ebben a kötetben ismét megeleveníti a régi Városliget jeles alakjait: a becsali kikiáltókat, a szomorú tekintetű bohócokat, a hantás hintáslegényeket, az artistákat, a legkülönbözőbb szemfényvesztő fenoméneket és komédiásokat, akiknek látására egykor özönlött a nép a pesti vurstliba.
A kötet bevezető tanulmányában a vurstli és a Városliget történetével ismerkedhetünk meg, hiteles források alapján, hogy aztán az írói fantázia és a valóság sajátos elegyeként elénk táruljon sok felívelő karrier, ami egykor a pesti vurstliból indulhatott el a világhír felé. Humanista korunkban üde kivételnek hat, ahogyan “állati” hőseinek emléket állít a szerző, lett légyen az jól nyelvelő papagáj, éneklő víziló vagy emberszabású “gorilla”.

 
Szilágyi György nyelvi leleményei, legendás és valóságos hősei, humorának nyelvformáló sziporkázásai rabul ejtik az olvasót és megállítják, sőt visszapergetik a rohanó időt. Egy örökre letűnt világ létező és kitalált hősei vonulnak fel e kötet lapjain, az életrajzi karcolatok és a kifogyhatatlan anekdoták során. Szerzőnk immár az irodalom porondján állítja reflektorfénybe a múlt kis és nagy sztárjait utánozhatatlan szeretettel és lehengerlő humorral. A kötetben közölt fényképek egyrészt hitelesítik és közel hozzák az olvasóhoz a leírtakat, másrészt arra késztetik a szerzőt, hogy kiapadhatatlan fantáziájával “világszám” élettörténeteket kerítsen egy-egy letűnt alak fényképe köré. Így vonulnak be Szilágyi vurstlijába a hölgyek: Snóder Fáni, a delejező fenomén, Deréghy Unci, a sokat próbált színésznő, Oltáry Klaviatúra az igéző hastáncosnő, Dinka Linka a pusztapoprádi pillangókisasszony, Haupttreffer Lavina a liget rózsája, Cickovics Pipőke a vattacukorárus és társaik. Az urak: Báderevics Tifti a szuperkém, Spitzberger Samu az életművész törpe, Unidodó és kitömött partnere, Sprőd Samu gyógyzongorista és sokan mások, akik szerzőnk tollán belibegnek a halhatatlanságba. Életükről, produkcióikról, reményeikről, sikereikről és kalandjaikról olyan szeretettel és beleérzéssel ír, hogy tollán a legenda már-már valósággá, a valóság pedig legendává, tovább mesélhető történetté válik.

 
A kötet második felében felvonultatott alakok élettörténetei, tévelygései és néha torokszorító tragédiába torkoló sorsuk mutatja, hogy a humor nagymestere, az élet sötét oldalán is otthonos biztonsággal vezet bennünket. Megelevenedik többek között az örökké pénzsóvár Grock, a viaszfigurává vált szélhámos Stavisky, és felvillan a két nácivá lett zsidó Hanussen és Milch portréja is.
Az időutazás, amire e kötet hívja a nyájas olvasót, megéri a befektetést.
Hölgyeim és Uraim! Beszállás, indulunk!

Modor Ádám

[ k.l. ] 2008-08-25 00:02:00