Min dolgozik mostanában? VII.
K. Kabai Lóránt, Petőcz András, Ungvári Tamás
A nyári ugorkaszezonban, mostanában már csak a celebeket kérdik meg erről-arról, mondjuk, hogy merre nyaralnak például. A terasz.hu-n körkérdés-sorozatában másról faggatjuk az írókat, költőket, kritikusokat. Nem a nyaralásról, hanem a munkáról lesz szó. Vajh mind dolgoznak mostanában? - A hetedik körben K. Kabai Lóránt, Petőcz András és Ungvári Tamás válaszol a kérdésre.
K. Kabai Lóránt: Tavaly április óta nem írtam semmit, kb. akkortól, amikortól szerkesztő lettem a Műútnál - lehet, többen örülnek ennek, mint gondolnám, hiszen elképzelhető, hogy valamivel jobb szerkesztő vagyok, mint költő (kevésbé rossz szerkesztő vagyok, mint költő).
Ha dolgozom valamin, az, épp ennek megfelelően, a lappal kapcsolatos: októberben szeretnék egy furcsa összeállítást közölni randalíra / rútírás címszó alatt; kedves, disznó szövegekről lenne szó, Szani "Neomaci"-tól, Sztasz Bareckijtől, Szergej Snurovtól, Ol' Dirty Bastardtól... Decemberre pedig (az évforduló, na persze) egy Tandori-összeállítást tervezek.
Amin valóban dolgozom: kölcsönkérni egy nem egészen kis összeget (na de azért nem is oly nagyot) hosszú távra, részletvisszafizetési lehetőséggel...
Úgy tervezem, hogy a következő verseskötetem (talán az utolsó?) 2010-ben megjelenhetne, második űrodisszeia, Jöttment címmel. "Azt tervezem, hogy egy év múlva boldog leszek."

Petőcz András: Már babonából sem. Babonából sem válaszolok arra a nagyon egyszerű és természetes kérdésre, mit is csinálok éppen, vagyis, min dolgozom. Felesleges görcsöt okoz, nem is a kérdés, de a válasz maga: ha azt mondanám, hogy épp ezen és ezen dolgozom, úgy érezném, pontatlan vagyok, mert közben ezer másik üggyel is foglalatoskodom, tehát nem éppen csak azzal az említett eggyel. Nem beszélve annak terhéről, ha megemlítek valami időigényesebb munkát, és aztán kiderül, később, a kérdés, illetve a válasz után jóval, hogy leálltam vele, nem megy, nem tudok az elképzelt művel elkészülni stb.
Még valamikor a 80-as években történt: egy nemzedék- és pályatársam egy csoportos felolvasást követő italozás alkalmával valami olyasmit mondott, verskötetet véglegesít, mert szerződést kötött vele a legnagyobb állami kiadó, a Magvető. A kijelentés elhangzott, tiszteletteljes hallgatással nyugtáztuk, aztán az egész ügyből nem lett semmi. Az a kötet még azóta sem készült el, sem a Magvető, sem egyéb kiadó nem adta ki.
Most, egy hónapja, az idei Könyvhétre jelent meg Arcok című novelláskötetem. Egész eddigi pályámon „arcok” sokaságát mutattam, van jó néhány álnevem, sokfélét alkottam költészetben, prózában is. Ez az én arcom: hogy arcaim vannak. Igen, dolgozom: regényt írok, és filmforgatókönyvet, és mesét és verset, és interjút adok, ahogy az a Tiszatáj mostani, júliusi számából is kiderül. És közben írom a blogomat, valamint a honlapomat, és verskötetet állítok össze, de leginkább történeteket írok, kitalált és kevésbé kitalált történeteket.
Honlapom elején az áll, hogy „magam növesztettem a magam testét, nem teszi meg helyettem senki”. Arcomat és „arcaimat” én hoztam létre. Felelős vagyok értük. Felelős az arcomért, ha már belekezdtem az „arc-készítésbe”. Jövőre leszek 50 éves. Azt mondják, ilyen korban már az ember maga faragja. Mármint a saját arcát. Én is ezt teszem: az arcomon, az arcaimon dolgozom.

Ungvári Tamás: Természetesen összes műveimen dolgozom. Ideje lenne néhány korábban írott könyvemet ismételten sajtó alá rendezni, ha éppen valamelyik kiadó, akár a nekem kedves Ulpius rászánná magát. Most jelent meg náluk a „Bűnbeesés után” című könyvem a két világháború közötti Európáról. Ezt a könyvet Amerikában írtam, ötletszerűen hol magyarul, hol angolul. Most azokat a fejezeteket fordítom angolra kínkeservvel, amelyeket anyanyelvemen róttam egybe. Lótok-futok az egyetemi könyvtárba fellelni azokat az idézeteket, amelyeket franciából, németből, oroszból szedtem. Az angolszász kiadók mindennek standard angol fordítását fogadják el. Ezenközben tanítok, hogy jó könyvtár közelében lehessek. Rettegve nyitom ki a New York Times lepedőjét, mikor lesz benne a Magyar Gárda. A magyarországi jogértelmezést nehéz elmagyarázni. A tojásdobolás, mint vélemény-nyilvánítással nagy sikert aratok. Egy abesszin diákom meséli, hogy a száműzött Négust a Népszövetségben olasz fasiszta újságírók záptojással dobáltak meg, amikor Mussolini agressziója ellen szólalt fel. Min dolgozom? Magyarország jó hírén. Nem egyedül. Nádas Péter zsenijéről hatalmas tanulmányt közölt egy fontos folyóirat. Kis János és Adam Michnik közös esszéjét is most olvashattam angolul. A hírekbe és a napilapokba csak a szégyenünk kerül a vastag címekbe.

Kapcsolódó linkek:
   • Min dolgozik Borbély Szilárd, Elek Tibor és Zalán Tibor?
   • Min dolgozik Balla D. Károly, Fekete J. József és Vass Tibor
   • Min dolgozik Kiss Judit Ágnes, Julia Schiff, Szakács Eszter?
   • Min dolgozik Kiss Ottó, Kőrösi Zoltán és Kőrössi P. József?
   • Min dolgozik Demény Péter, Egressy Zoltán és Méhes Károly?
   • Min dolgozik Acsai Roland, Gyukics Gábor és Orcsik Roland?
[ Balogh Robert ] 2008-07-21 00:00:00