Szabó István lett az Európai Filmrendezők Szövetségének elnöke
Szabó István filmrendezőt választotta elnökévé dublini ülésén az Európai Filmrendezők Szövetsége - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t. Az Oscar-díjas magyar filmrendezőt a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe és a Magyar Rendezők Társasága - az európai szövetség két magyar tagszervezete - közösen jelölte a Fédération Européenne des Réalisateurs de l,Audiovisuel (FERA) elnöki posztjára.
Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa tájékoztatása szerint Szabó Istvánnak az elnöki székben olyan elődei voltak, mint Peter Fleischmann, Ettore Scola, Krzysztof Zanussi, Juan Antonio Bardem, Robert Enrico, John Boorman, Francesco Maselli, valamint Manuel Gutierrez Aragon.
Az 1980-ban Velencében alapított FERA-t jelenleg 28 ország 32 szakmai szervezete alkotja.
Szabó István az Európai Filmakadémia igazgatótanácsának, valamint számos hazai és nemzetközi filmművészeti intézménynek is a tagja. A Redl ezredes, a Hanussen, a Találkozás Vénusszal, a Csodálatos Júlia és a Rokonok rendezője 1982-ben, a Mephistóval nyerte az eddigi egyetlen magyar játékfilmes Oscar-díjat. A napfény íze című, 1999-ben készült filmje Európai Filmdíjat kapott, majd 2000-ben az amerikai Nemzeti Kritikusok Szövetsége (The National Board of Review) az év tíz legjobb filmje közé választotta. A Kossuth-díjas magyar rendező 2002-ben Berlinben megkapta a Diamond Bucherer Award for Peace elnevezésű filmes békedíjat, 2004 végén az isztambuli Mozi és a történelem című filmfesztiválon, 2005-ben a 27. Moszkvai Filmfesztiválon is életműdíjat kapott.
2008-06-03 06:02:00