Feldmár András – Szégyen és szeretet
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?
Feldmár András önálló és Fliegauf Benedek Van élet a halál előtt? című filmje alapján írt, (javított) kiadását együtt jelentette meg a Jaffa Kiadó. A kézbe – zsebbe simuló kötetek borítóját Hegyi Péter tervezte.
 
„Még Ábrahámról sem tudom, hogy tulajdonképpen azért fogadott szót, mert szerette Istent és elfogadta, hogy Isten mindent tud, vagy félt Istentől… Érdekes, hogy tulajdonképpen az Ótestamentum és az Újtestamentum között ez egy nagy különbség. Az Ótestamentumban mindent a félelem mozgatott. Az Újtestamentumban jött a szeretet. Az én életemben ez pontosan ugyanígy volt. Körülbelül harmincöt éves koromig minden elhatározásomban a félelem vezérelt Mindig úgy határoztam, hogy abba az irányba menjek, amelyik kevésbé félelmetes. Először körülbelül harmincöt éves koromban hoztam olyan elhatározásokat, amelyek abba az irányba vezettek, ahova a vágyam vitt.”

 
előszó

Immár három éve, hogy Fliegauf Benedek kísért engem, bárhová mentem is: Budapesten, Debrecenben és a vonaton a két város között. Ők hárman voltak, filmesek, én pedig egyedül igyekeztem enni, inni, járkálni, beszélgetni, előadni, úgy mintha ott sem lennének. Talán épp azért, hogy ne zavarjanak, sikerült annyira összpontosítanom a figyelmemet, hogy sokszor valóban elfelejtettem, hogy filmeznek. Vajon ma is hasonlóan beszélnék, vagy változtak az élményeim a hipnózisról, az alvajárásról, a szeretetés a vágy vagy éhség közötti különbségekről, a házasságról, a halálról, az elmebetegségekről, a pszichoterápiáról, a meditációról, a szenvedélyekről és az LSD-ről?
Igen, most is érdemesnek tartanám ezekről a témákról gondolkodni, vitatkozni, spekulálni, és nem mondanék ellent akkori önmagamnak, egyetértenék magammal. Itt-itt megtoldanám talán az akkor elmondottakat néhány történettel.

Az előadásaimon mindig csak rövid ideig beszélek, monologizálok, Számomra a legérdekesebb a beszélgetés, a nyílt vita a bátrabb hallgatókkal. Most, hogy könyv formájában jelenik meg a film szövege, sajnos nem válaszolhatok az olvasó kérdéseire, nem élvezhetem az olvasó megjegyzéseit, nem vitatkozhatunk.

Csak ezt sajnálom

Feldmár András

2008-06-04 16:02:00