Születésnapi levél – Novák Tatának
Az István a király bemutatója óta, nincs kultúrember, aki ne tudná ki a TATA. Mégsem a sikereidet, kitüntetéseidet tartod a legtöbbre, hanem azt, hogy két gyermeked, épp olyan fanatikusan szereti és műveli a színházat, mint Te.
Drága Tata, Amikor ’60-as évek elején, a Szegedi Szabadéri Játékok óriási színpadán, elmondhatatlan mennyiségű-és nemzetiségű néptáncost irányító – már akkor is „gömbölyded” alakú –, energikus koreográfust megismertem, még nem tudtam, hogy életem egyik legmeghatározóbb szakmai barátsága veszi kezdetét. Akkor tanultam meg azt is, a Tata keresztnév valójában vezetéknév. Egyáltalán… van ember, aki Téged Novák Ferencnek hív?

Ilyenkor a Színházi Világnapon – hiába születni tudni kell! – a születésnapodon, illik megemlékeznem arról, hogy a rendszerváltáskor megrendezett Színészkarnevál nem jöhetett volna létre a Te segítséged nélkül! A színházi szakma, már akkor is olyan szétzilált állapotban volt, hogy egyáltalán nem segítették a saját ügyüket. És akkor egyszer csak megkerestél és megkérdezted, hogy mire van szükségem. Bevallom, akkor ezt csak udvarias gesztusnak gondoltam. „Pénz nincs, de paripa, fegyver és Honvédség van!” mondtad. Az általad elindított gépezet beindult és egy emlékezetes eseménnyel gazdagodott a magát sem nagyon becsülő színházi világ. Neked köszönhetően hívhattuk meg az ország határon kívül élő művészeket, mert az akkor még meglévő honvédségi hotelben elszállásolhattuk a vendégeket. Így válhatott teljessé a Magyarnyelvű Színjátszás 200. évfordulója.
Ezúttal is megköszönöm az akkori segítséged!

Az István a király bemutatója óta, nincs kultúrember, aki ne tudná ki a TATA. Mégsem a sikereidet, kitüntetéseidet tartod a legtöbbre, hanem azt, hogy két gyermeked - a nyomdokodon haladva -, épp olyan fanatikusan szereti és műveli a színházat, mint Te.

Drága Tata! Isten éltessen a születésnapodon!

Ölel Kadelka László

p.s.: azért nem írom, hogy hányadik, mert úgysem hiszi el senki.

2011-03-27 00:02:00