Georges Feydeau - Bolha a fülbe
Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
A Vörösmarty Színház 2008 március 7-én, pénteken bemutatja Georges Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékát, Mohácsi János és Mohácsi István fordításában. Díszlettervező Daróczi Sándor, Jelmeztervező Pethő Beatrix, az előadást Réczei Tamás rendezte.
Georges Feydeau (1862-1921) Párizsban született 1862. december 8-án.
Származásáról több pletyka is lábra kapott, egyesek szerint lengyel származású édesanyja gyengéd viszonyt ápolt Morny hercegével, ennek gyümölcse lett a kisfiú, mások egyenesen III. Napóleontól származtatták.
A legvalószínűbbnek azonban az látszik, hogy a neves regényíró, Ernest Aimé Feydeau volt az igazi apa, akinek többek között Flaubert is jó barátja volt.
Feydeau hétévesen járt először színházban, amelynek csodálatos, kavargó világa azonnal elbűvölte. Másnap már a leckeírás helyett színdarabot írt, igaz, egyelőre csak a maga szórakoztatására. Kamaszfejjel barátaival kis színjátszó kört szervezett, ez volt a Le Cercle des Castagnettes, amelynek nemcsak darabokat írt, hanem játszott és rendezett is. Később komolyan tanulmányozni kezdte a XIX. század legnagyobb bohózatírói, Labiche, Henri Meilhac és Alfred Hennequin darabjait, színpadtechnikai tanulmányokat is folytatott, s huszonéves korára gyakorlatilag az egész színházi szakma a kisujjában volt.
Színműveit nemcsak Franciaországban, hanem a világ számos pontján bemutatták, napjainkban is gyakorta színpadra kerülnek nálunk is. Annak idején, amikor a Vígszínház 1899-ben műsorára tűzte az Osztrigás Micit, a darabot egyenesen pornográfnak minősítették egyes kritikusok, s óvták a jó erkölcsű családokat megtekintésétől. Ennek ellenére máig talán ez Feydeau legnépszerűbb műve, noha számos már darabját is bemutatták a magyar színpadokon, a Bolha a fülbe, Az úr vadászni jár, a Vigyázz a nőre!, a Mit jársz meztelenül, A két Champignol, a Fernand házasodik, a Kézről kézre, A hülyéje felhőtlen szórakozást nyújt(ott) nézőinek.

 
Feydeau: Bolha a fülbe

Egy nadrágtartóval kezdődött minden, amelyet Victor Emanuel Chandebise kölcsönadott unokaöccsének, Camille Chandebisenek, aki ott felejtette a Felhergelt Bakmacska elnevezésű hotelben, amely a nevéből ítélve, nem családi panzió. Sajnos, a becsületes panziótulajdonos visszaküldte a hózentrógert postán Chandebisnek, de nem Camille-nak, az unokaöcsnek, hanem Victor Emanuelnek, a nagybácsinak, ami nem lett volna baj, ha ő veszi át, de Lucienne volt csak otthon a felesége, ő kapta kézhez férje nadrágtartóját a Bakmacskából.
Lucienne féltékeny lesz, sőt, vérszomjas, bosszút akar, pontosabban kiugrasztani a Bakmacskát a bokorból, ezért barátnőjével, Raymondedal csapdát állítanak hitvesének, egy ismeretlen nő nevében írnak hozzá levelet, aki várja a férfit a Bakmacskában, egy felhevült éjszakára, terveik szerint, majd Lucienne megy oda és rajtakapja saját magával a férjét.
Nem is lenne ezzel a kísérlettel semmi probléma, ha Raymonde férje, Histangua nem tudná meg véletlen, hogy a felesége is a Bakmacskába készül, ő úgy értelmezi, mert nem beszéli jól a nyelvet, egy férfivel találkozni. Chandebise hiába próbálja erről a félreértéséről lebeszélni a felbőszült hős szerelmest, nem sikerül, elindul az őrült spanyol, ölni. Chandebise, az inasa, az unokaöccse pedig vágtatva utána.
És a Felhergelt Bakmacskába beállít, Godzilla!
Nincs ebben semmi félreértés.

 
 
 
 
 
 
 
Georges Feydeau

BOLHA A FÜLBE
vígjáték 3 felvonásban

Fordította: Mohácsi János és Mohácsi István

Szereposztás:

Victor Emanuel/Poche - Várfi Sándor
Raymonde, Victor Emanuel felesége - Brunner Márta
Histangua - Száraz Dénes
Lucienne, Histangua felesége - Závodszky Noémi
Tournel, Victor Emanuel társa - Kolos István
Finache, doktor - Juhász Illés
Étienne, Antoinette férje, inas - Kozáry Ferenc
Antoinette, szobalány - Váradi Eszter Sára
Camille, Victor Emanuel unokaöccse - Gulyás Sándor
Feraillon, panzió tulajdonos - Gerner Csaba
Olympe, Feraillon felesége - Incze Ildikó
Eugénie, szolgáló - Bakonyi Csilla
Rugby, angol - Keller János
Baptisten, a fogadó munkatársa - Kiss Zoltán
Florance - Ferenczik Anita

Továbbá: Kaygusuz Hüseyin, Vári János, Kovács Dorina, Benkő Klára, Katona Anikó, Cserta Gábor, Kántor Zoltán, Soltész István, Förhétz Szabolcs, Pisch Norbert

Díszlet: Daróczi Sándor
Jelmez: Pethő Beatrix
A rendező munkatársa: Vári János

Rendező: Réczei Tamás

Bemutató, 2008 március 7-én, pénteken

[ Ebics Anna ] 2008-03-07 00:02:00