Párizs után Békéscsabán először a Da Vinci musical
A tavalyi eredményes évad után ismét színvonalas darabokat tűzött műsorára a Békéscsabai Jókai Színház. A régió életében fontos kulturális szerepet betöltő teátrum repertoárjában – hasonlóan az előző évekhez - vígjáték, dráma, operett, musical és mesejáték is helyet kapott. Külön érdekesség, hogy a párizsi premeir után a békéscsabaiak játszhatják el a világon elsőként Christian Schittenhelm Da Vinci című musiceljét. Az októberben nyitó színház szereplési terveiről Konter László igazgatót kérdezte a Terasz.
Békés megye művészeti életét jelentősen meghatározza a színház tevékenysége. Mely nagyobb rendezvényeken vannak jelen?

Rendszeresen játsszuk operettjeinket Simontornyán, tavaly itt és Gyulán a Várszínházi Játékok keretében a Cigánybárót mutattuk be. Immár hagyománnyá vált az is, hogy gyermek előadással is szerepelünk Gyulán, a tavalyi évadban Jevgenyij Svarc A király meztelen című mesejátékát adtuk elő. Az Orosházi Nyári Kulturális Napok elnevezésű rendezvény megszervezésében pedig már harmadik alkalommal vesszük ki a részünket. Elvittük például a Cigánybáró című Strauss - operettet és Harris Csupa balláb című vígjátékát.

Hazánkban mely városokban lehetett szemtanúja a közönség a teátrum előadásainak?

Felléptünk a Kisvárdai Fesztiválon, de játszottunk Kőszegen és Egervárott, emellett a Vidéki Színházak Országos Találkozóján a fővárosiak is láthattak ízelítőt darabjainkból. Idén például erre a fesztiválra a Senki sem tökéletes című darabunkat ajánljuk, míg a Merlin Színházba a Csupa balláb című vígjátékot, a Thália régi stúdiójába pedig a Yo város honpolgárait.

Mekkora volt tavaly a színház látogatottsága?

Körülbelül 80 ezer nézőt regisztráltunk, ebből hozzávetőleg 14 ezren váltottak bérletet az évadra. Örvendetes, hogy egyre többen döntenek a bérlet mellett.

Ez gondolom a színes repertoárnak tudható be. Milyen újdonságokat tartogatnak a színházszerető közönségnek idén?

Szerencsére minden műfajra igényt tartanak a helybéliek. Igaz, színházunk a musical terén a legerősebb, sikerrel játsszuk például a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Evitát, a Jean D’Arc-ot, a Jakyll és Hyde című darabokat, amelyekkel Kínában, Izraelben is vendégszerepelünk. Ám Ibsenre, Millerre, Shakespeare-re ugyanolyan kíváncsiak a nézők. Október 4-én Marc Camoletti A mi Annánk című komédiájával kezdődik az idei évad. Ezt követően hamarosan bemutatjuk Örkény István Tóték című darabját. A nagyszínházi előadások sorában Kálmán Imre Cigányprímás című operettje következik. Ebben az évben a Szupermancs című gyerekdarabbal kedveskedünk a fiatalabb korosztálynak, decemberben pedig John Ardenn Gyöngyélet című groteszk játékát állítjuk színpadra. Az évad második felében két stúdió előadásunk lesz, az egyik Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című kétszemélyes tragikomédiája, amelynek tavaly tartottuk a világpremierjét Osloban. A másik darab Borisz Vasziljev Csendesek a hajnalok című drámája. Kuriózumnak és talán a színház életében igazi szenzációnak számít Christian Schittenhelm Da Vinci című musicalje, amelyet párizsi bemutatót követően a Békéscsabai Jókai Színház játszhat először a világon. Erich Kastner Május 35 címmel egy újabb mesedarabot viszünk színpadra, és a nyitáshoz hasonlóan vígjátékkal zárunk, mégpedig Görgey Gábor Berta című darabjával.

Nagyon sokszor vendégszerepel a színház külföldön. Mely országokkal szoros a kapcsolat?

Természetesen a távoli országok mellett a környező nemzetekkel ápolunk jó kapcsolatokat. Romániából, Jugoszláviából, Szlovákiából rendszeresen érkeznek társulatok hozzánk. A tíz éve működő békéscsabai színi stúdió növendékei közül is sokan ezekből az országokból jönnek tanulni. Számukra annyi segítséget tudunk nyújtani, hogy a képzésük ingyenes.

A teátrum nagyszabású színházfejlesztési terveket is szövöget.

Így van. Pályázatot adtunk be, amelyet ha megnyerünk, a román-magyar határ menti fejlesztéseket segítő PHARE CBC keretből két régi, raktárnak és konyhának használt épületet bontanánk le. Ennek helyén négy emeletes épületet állítanánk fel egy 150 férőhelyes színházterem számára, amelyet konferenciateremként is hasznosítanánk. De új próbatermekre is szükség van, és a Békécsabán működő Napsugár Bábszínháznak szintén új otthont tudnánk biztosítani. Sőt, az is elképzelhető, hogy idővel a színi stúdióban bábszínházi képzést indítunk.

[ Szilágyi Katalin ] 2002-09-10 13:35:00