A Hair Kecskeméten
Juronics Tamás koreográfus, rendezőként is jegyzi a Kecskeméti Katona József Színház, 2007. december 21-i bemutatóját. Galt MacDermot, James Rado, Gerome Ragni: HAIR, Miklós Tibor fordításában, Székely László díszletében, Földi Andrea jelmezeiben láthatják a Nagyszínházban. Új pályázatot írnak ki a kecskeméti színház igazgatói tisztségére, erről csütörtöki ülésén döntött a város közgyűlése.
Új pályázatot írnak ki a kecskeméti Katona József Színház igazgatói tisztségére - erről csütörtöki ülésén döntött a megyei jogú város közgyűlése. A közgyűlés a november 30-i ülésén nem tudott a pályázók közül igazgató-főrendezőt választani, ezért eredménytelennek nyilvánította az augusztusban kiírt pályázatot.
A színházat tíz éve vezető Bodolay Géza megbízatása 2008. július 31-én lejár. Az augusztusban kiírt pályázatra hatan adták be pályamunkájukat, a kiírásnak azonban csak öt pályázat felelt meg, így ezek kerültek a képviselőtestület elé. Bodolay Géza mellett Cseke Péter színész-rendező, Éry-Kovács András rendező, Hegedűs Zoltán színész és Miklós Tibor író-dalszövegíró, a Rockszínház alapító művészeti vezetője nyújtott be érvényes pályázatot.
A voksoláskor egyik jelölt sem kapta meg a képviselők többségének szavazatát, ezért a közgyűlés a pályázatot eredménytelennek nyilvánította.

A képviselők módosították a kecskeméti Katona József Színház alapító okiratát, amelynek értelmében 2008. augusztus 1-jétől az intézményt nem igazgató-főrendező fogja vezetni, a módosítás eredményeként csak igazgatói álláshely betöltésére írnak ki új pályázatot.
A közgyűlés az új kiírásra beérkező pályázatok elbírálását segítő szakmai bizottságba Trokán Péter színművészt, Konrád Antalt, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökét, valamint Nagy Viktor rendezőt kérte fel.

HAIR

„A haj valamiféle ősi és primitív prehumánus lét emléke. Evolúciós tévedés. Nekünk kötelességünk korrigálni ezt a hibát. Azzal, hogy megszabadultok tőle, homo intellectussá váltok, gondolkodó lénnyé az állatiasan szőrös fejű ösztönlény helyett. Nem kell megváltoznotok, csak gondolkodással helyes irányba terelni szándékaitokat, hogy azok a boldogságot és ne az elégedetlenséget szolgálják. Ti lesztek azok, akik a közeljövőben elviszitek az öröm hírét. Nem lesz könnyű a küldetésetek, de a mi nagy feladatunk az, hogy a boldogságot a Föld minden pontjára elterjesszük. Akár erőszak és véráldozat árán. És végül egységes boldog állam lesz a Föld, megszűnnek a háborúk. Éljenek az ifjaink! Éljen a boldogság társadalma!”
(részlet a darabból)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Galt MacDermot, James Rado, Gerome Ragni

HAIR

Fordította: dr. Miklós Tibor
A New York Stage-en eredetileg színpadra állította: Michael Butler

Berger - BORI TAMÁS
Sheila - BALLA ESZTER
Woof - P. PETŐCZ ANDRÁS
Hud - REITER ZOLTÁN
Claude - SÁNDOR PÉTER
Jeannie - ANDRÁDI ZSANETT
Crissy - MAGYAR ÉVA
Dionne - HORVÁTH ERIKA
Susanna - PITZ MELINDA
Steve - TOPOLÁNSZKY TAMÁS
Nagyfőnök, Apa - CSIZMADIA LÁSZLÓ
Anya - JABLONKAY MÁRIA
Ügynök I. - SZÉPLAKY GÉZA
Ügynök II. - KERTÉSZ RICHÁRD
Ápoló - KERTÉSZ KATALIN
Ifjak SIRKÓ ANNA, TÓTH-ZS. NÓRA, TRECSKÓ ZSÓFIA, KRETT DÁVID
Kameraman - DOMJÁN SÁNDOR
Katonák - DUNAI JÓZSEF, KHIARI FERENC, KIS BALÁZS, NAGY ATTILA, POLONYI SZABOLCS, TALABÉR ATTILA

Közreműködik a színház zenekara: Bacsa Zoltán, Basa István, Benedek Péter, Bojtos Gábor, Kovács Mihály, Marsa József, Mátrai Zoltán, Pulius Tibor, Várkonyi Zsolt

Díszlettervező: SZÉKELY LÁSZLÓ
Jelmeztervező: FÖLDI ANDREA
Zenei konzultáns: PÉLY BARNA
Dramaturg: ALMÁSI-TÓTH ANDRÁS
Koreográfus asszisztens: TOPOLÁNSZKY TAMÁS
Zenei vezető és vezényel: LÁTÓ RICHÁRD
Ügyelő: DOMJÁN SÁNDOR
Súgó: FRIGYESI TÜNDE
A rendező munkatársa: KISS KATALIN, MÁRTON ANDREA

Rendező, koreográfus: JURONICS TAMÁS

Bemutató: 2007. december 21-én, pénteken este 7 órakor a Nagyszínházban.

[ k.l. ] 2007-12-21 10:02:00