A TEGNAP HOLNAPJA
ÉPÍTÉSZET HÓNAPJA – 2007
„Ma van a tegnap holnapja” énekelte a Bergendy együttes egykor. Bojár Iván András, az Építészet Hónapjának ötletadója és fesztiváligazgatója – megirigyelve a színház, a film, a könyv „heteit” -, immár ötödik alkalommal szervezi az Építészet Hónapja Fesztivált, amely az Építészet Világnapján, október 1-jén kezdődik és 31-éig tart. 15 településen, 65 helyszínen 170 esemény zajlik majd.
A fesztivál a kreativitás, az alkotó cselekvés és az építés ünnepe, középpontjában a teremtő ember áll, annak a mesterségnek a hőse, amely mindenfajta fizikai, vagy szellemi destrukcióval szemben a fantáziát, a tervezést, az építést állítja előtérbe.

 
Idén az Építészet Hónapja 2007 fesztiválközpontjának a Körzőgyár (Bp. V. kerület Molnár u. 35.) ad otthont. Kiállítótermeiben először a „MINDENFÉLE HÁZAK – 0 KREDITPONT” című kiállításon a Fernezelyi, Basa építészműterem tablói, majd HA!! címmel a meg nem épült Magyarország építészeti koncepciói, tervei vonulnak fel. Soha meg nem valósult ideák, amelyektől ma más lenne, lehetne egy-egy utca, a Duna part, a városkép, és nemcsak Budapesten, de az ország más szegleteiben is.
A luxus design és az építészet találkozik újra a Design Salon október 10-14. között nyitva tartó négynapos kiállításán a Magyar Telekom Székházban. Október végén pedig japán szellemi invázió éri Budapestet, három olyan kiváló japán sztárépítész fogadta el meghívásunkat a fesztivál záró-konferenciájára, akik ma meghatározó módon formálják a világ építészeti gondolkodását. Kengo Kuma példája és neve nemrégiben ismertté vált Magyarországon is a Kormányzati Negyed pályázat kapcsán. Természetelvű gondolkodásmódjából talán még többet értünk meg mestere, Hiroshi Hara előadása, valamint kortársa Riken Yamamoto révén.

 
Az Építészet Hónapja - 2007 programjai a szokásos kiállítás megnyitók, filmvetítések, épületbejárások, kerekasztal-beszélgetések és konferenciák mellett idén pikáns és mindenki számára tartalmas eseményekkel is kiegészülnek. Ilyenek lesznek a fővárosi fürdőtúrák, ahol az építészekkel úszódresszben találkozhatunk, vagy a vidéki kastélyok nyomában járó biciklitúrák, valamint az A38-on zajló fergeteges záróbuli, ahová neves külföldi sztár dj-t hívtak el.
Az Építészet Hónapja fesztivált az OCTOGON architecture&design magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy a Színházi Hónap, az Ünnepi Könyvhét vagy éppen a Filmszemle, a Fotóhónap mellett végre az építészetnek, mint az életünket közvetlenül meghatározó kulturális műfajnak is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. Eseményeinek célja, hogy közelebb vigye az emberekhez az építészetet, lehetőséget biztosítva párbeszédre, vitákra, aktív és passzív információáramlásra. A rendezvényekre való belépés - néhány kivételtől eltekintve - a nagyközönség számára ingyenes.

 
„A TEGNAP HOLNAPJA, a jelen. Az Építészet Hónapja 2007 a ma számvetését ígéri. A maihoz hasonló utolsó nagy országalakító gazdasági és építészeti, városépítészeti konjunktúra az I. Világháborút megelőző évtizedekben zajlott Magyarországon. Gazdag szakirodalom, néhány érzékletesen megírt regény tudósít arról a különös, ellentmondásokkal terhes, de hatalmas értékeket felhalmozó korról, a polgárosodás évtizedeiről. Az volt a TEGNAP, és annak HOLNAPJA-ként most nekünk, kortársaknak itt a jelen. Kézzelfogható közelségben pillanthatunk rá az újra polgárosodás, egy XXI. századi európai ország, egy modern társadalom születésére. Bárhol is élünk az országban, részesei vagyunk a folyamatnak. Az Építészet Hónapja -- 2007 gazdag program-együttese azt kínálja, hogy egy hónap erejéig szemlélő, megfigyelő kívülállóként pillantsunk magunkra. A korábbi évek tapasztalatai alapján megelőlegezhető sok tízezer látogatónknak, résztvevőnknek izgalmas programokat, eszméltető találkozókat, szép kiállításokat kívánok, hogy mindannyiunkban megerősödjön a ráismerés: a TEGNAP HOLNAP-ját, a holnap tegnapja követi. Valami új, valami ma még ismeretlen, valami kitalálandó világ. Valami olyan jövő, aminek sarokköveit nekünk kell itt, és most elhelyeznünk. S amelynek hatása - meglehet - nem csak holnapra, de akár évszázadokra szól." (Bojár Iván András, az Építészet Hónapja fesztiváligazgatója.)

[ Kalóz Róber ] 2007-09-30 00:02:00