Próbaszünetben – Hirtling Istvánnal
Asszony feketében – pszichomeccs a Vidám Színpadon
Izgalmas darabot fogad be falai közé a Vidám Színpad: eredetijét Susan Hill írta, 1983-ban, s ezt adaptálta színpadra Stephen Mallatratt. Amit előzetesen tudunk: az Asszony feketében címmel színre kerülő mű az 1987-es bemutatója óta folyamatosan műsoron van a londoni West Enden. Több millióan látták, sokan újra és újra megnézik a darabot.
De telt házzal ment Tokióban, Barcelonában, Bécsben, Amerikában, Ausztráliában és Mexikóban egyaránt. Ehhez hasonló siker Budapesten is jól jönne, hiszen a színre vitel amolyan magánvállalkozás, emeli ki Hirtling István is, beszélgetésünk kezdetén. Akitől, csúnya módon, ezt kérdeztem a próba villanásnyi szünetében: hétszeres, avagy hét gázsit kap-e – mert hiszen hét karaktert formál meg a színpadon…

- Egyet… Csak egyet… - fogadja el a tréfát. – De, bizony, alá kell húzni, hogy a bemutató teljes mértékben magánszínházi vállalkozás. A darab jogainak megvásárlásának pillanatától egészen az utolsó gombfelvarró szakember alkalmazásáig mindenki a bevétel kockázatát ismerve vágott bele. A producerünk arra kíváncsi, hogy ez a forma a mai magyar színpadon már létjogosult-e, életképes-e, működhet-e, lehet-e? Neki anyagilag egy nagy kihívás, nekem meg szakmailag az…

- A siker receptje egyszerűen hangzik, utalva a tartalom rövid kivonatára: adva van egy krimiszerű kísértettörténet, amely izgalmasabb és hihetőbb, mint bármelyik rémhistória… S két színész, akik számára igazi bravúr lehetőségét kínálja. Bele kell bújni a történet összes karakterének bőrébe.

- Arthur Kipps, akit játszom, egy jól szituált londoni ügyvéd. El akar mesélni egy történetet, hogy megszabaduljon a vele megtörtént borzalmaktól. Kibérel egy színházat, felfogad egy színészt, aki majd megtanítja, hogyan lehet elmondani az elmondhatatlant. Mert nincs más választása, el kell, hogy mondja a családjának, a barátainak az Ő félelmetes, titokzatos múltját. Mert csak így szabadulhat meg a múlt árnyaitól, a démonoktól. Roppant módon élvezem, mert először játszhatok egy ilyen bonyolultan összerakott szerepet. Hét különböző karakterű embert jelenítek meg a színpadon. Egy-egy kabát cseréjével, egy sapka segítségével, vagy épp egy kötényt veszek fel. Némely megjelenés csak egy-egy villanás, a történet valamely fontos momentumát egészítik ki új információval. Mond tíz mondatot, és soha többé nem látjuk a darabban – de vannak visszatérő figurák, akik a cselekménnyel színesednek, mélyülnek. Nagy, de élvezetes kihívás.

- Hét szerep keres egy igazságot, vagy mindenki másképp lát valamit?

- Anélkül próbálok válaszolni, hogy a cselekmény konkrétumaiba mennék bele. Mert hát, ugye, ne lőjük le a csattanót…
Kiket is játszom?
Egy fogadóst, aki, amikor megtudja, hogy a fiú hova készül, miért érkezett a városba, akkor teljesen megváltozik. Becsukódik, nem beszél többé. Játszom egy helyi ingatlankereskedőt, aki súlyosan érintett; hasonlóan szörnyű történet nyomasztja. Ám muszáj neki, kereskedői kötelességei miatt, figyelmet tanúsítania; bizonyos adminisztrációs kötelmek terhelik, ezért nem oldhatja fel kettőjük kényszerű kapcsolatát valamilyen figyelmeztetéssel, vagy akár a kívül maradással. Vagy egy különös karakter az öreg fuvaros, akinek az apja halálos áldozata a régi történetnek; s aki emiatt - mai szóval élve – megzakkant… Az egész életére rányomta ez a bélyegét; szűkszavú, zárkózott, hárít – s mégis, egy fontos pillanatban, a fiatal ügyvéd segítségére siet. Egy igazsághoz jutunk el tehát a darab végén, sőt, ezek az emberek mindvégig tudják az igazságot, hiszik, ha mégoly hihetetlen is. Lehet, hogy maga kételkedik, lehet, hogy nem akarja mindezt elhinni, de mi tudjuk, hogy mi történt, mondják ki a megfelelő pillanatban. Nagyon jó szerep tehát… Élvezem… Soha eddig ilyet nem csinálhattam. Vannak benne kriminális pillanatok, és vannak szívmeleg helyzetek. S időnként olyan apró helyzetkomikumok, amelyek a hétköznapi életben is megtörténnek, bárhol, bárkivel. Jó darab. Jöjjenek, nézzék…

- De nem csupán ezt. Ha jól követtem a híreket, akkor zsúfolt évad vár Önre…

- Sokat játszom, igen. Az Új Színházban műsoron maradt a Még egyszer hátulról, a Phaedra és a Szentivánéji álom. A Radnótiban negyedik éve megy; túl vagyunk a századik előadáson is; az Ideális férj. S további három bemutató vár az Új Színházban. Szinetár rendezésében kerül színre Nagy Ignác Tisztújítása, majd Rudolf Péter rendezésében egy amolyan életérzés- darab, improvizáció-sorozat; s a harmadik Valló Péterrel a Don Quijote Bulgakov-átirata – ebben a főszerepet játszhatom.

- A Tisztújítás? Nemrég ment a József Attilában; bocs, hogy pikirtkedek, de nem zavaró, ha ennyire összeérnek a bemutatók?

- Miért lenne az? Ez például egy nagyon jó darab. S egy másik olvasat, másik előadás, másik hang, más hangsúlyokkal, tartalommal. Külön örülök a szerepemnek: a főorvost játszom, aki nem akar a politikában részt venni, semmiképp sem. Könyörgöm, engem hagyjanak békén, elegem van, nem akarom. Alibiből gyógyítom a nőket, hiszen inkább a szépet teszem nekik, amúgy meg - engem hagyjanak békén. És nincs igaza…?

***

Mondanám, hogy dehogynem, de inkább – békén hagyom. Az ügyelő már percek óta mutatja: lejárt az idő. Folytatódik a próba.
Ne feledjék: elsején premier.

TOR

2007-09-27 00:02:00