Luciano Pavarotti (1935. október 12.–, 2007. szeptember 6.)
Elhunyt a magas “C” királya
Meghalt Luciano Pavarotti minden idők egyik legsikeresebb és legismertebb operaénekese. A halálhírt a menedzsere jelentette be. Pavarotti egyik legjobb barátja José Carreras, a múlt héten Pécsett azt mondta: a "három tenor" Placido Domingo, Luciano Pavarotti és José Carreras. Ez egy védjegy, tagjai közül senki sem helyettesíthető. "Vagy Pavarottival, vagy senki mással".
Pavarotti 1935. október 12-én született Modenában (Olaszország).
Édesapja pék, édesanyja dohánygyári munkás volt. Kisfiúként altot énekelt a helyi székesegyház kórusában, mutálása után csatlakozott a Modenai Városi Kórushoz, melynek édesapja, Fernando is a tagja volt. Rövid ideig dolgozott iskolai tanárként, illetve biztosítási ügynökként. Abban az időben komolyan futballozott, nem kis sikerrel.
19 éves korától kezdve tanult énekelni a munka mellett. Tanárai Arrigo Polo (Modena) és Ettore Campogalliani (Mantova) voltak. 1961-ben debütált a Reggio Emilia-i operában. Két évvel később már külföldi vendégszereplésre hívták, 1965-ben pedig már Amerikában is fellépett. Újabb egy évvel később a londoni Covent Gardenben is bemutatkozott, és innentől kezdve pályája meredeken ívelt felfelé. Főként Puccini, Verdi, Donizetti műveiben érvényesültek nagyszerű képességei, főleg az, ahogyan a hangja a legfelsőbb regiszterekben is otthonosan mozgott.
Igazi sztárrá 1972-ben vált, köszönhetően annak, hogy a New York-i Metropolitan Operában kilencszer énekelte ki a magas C-t Donizetti: Az ezred lánya című operájában, és ennek eredményeként tizenhétszer hívta vissza a közönség meghajolni. A világ minden operaháza tárt karokkal várta. Pavarotti még Kínában is nagy elismerésre tett szert az 1980-as években Puccini Bohéméletével, amelyben Budapesten is fellépett Kincses Veronika partnereként, az Erkel Színházban.
A nyolcvanas években külön versenyt indított fiatal tehetségek számára, és a győztesekkel együtt lépett fel a gálaműsorban. Pavarotti nagyszabású szabadtéri koncertekkel is megörvendeztette híveit: 1991-ben lépett fel a londoni Hyde Parkban, a zuhogó esőben a királyi család és 150 ezer néző csatakossá ázva ünnepelte. Két évvel később pedig félmilliónál is többen hallgatták New Yorkban, a Central Parkban, de énekelt az Eiffel-torony lábánál is, 300 ezer néző előtt.

 

Életében szoros szálak fűzték Magyarországhoz, Rudas Tibor személyében, akinek ötletére jött létre a „Három Tenor”. Los Angelesben magyar stáb dolgozott Kürthy András rendező és Székely László díszlettervezőként. Szívesen lépett fel a MÁV Szimfonikus Zenekarral. 1998-tól hét alkalommal, többek közt az 1999-es Tokio-i Három Tenor koncerten, utolsóként 2005. október 14-én, Stuttgartban a Pavarotti-gálán kísérték.

Készített közös felvételt a U2-val (a Miss Sarajevo című jótékony célú dalt), és ezenkívül is számos jótékonysági eseményen lépett föl. 2003-as Ti Adoro című lemezén többek között a legendás rockgitárossal, Jeff Beckkel is dolgozott együtt. 2004-ben búcsúturnén köszönt el a közönségtől világszerte, noha alkalmanként még fellépett, így a 2006-os torinói téli olimpia nyitóünnepségén. Ekkorra már azonban főleg egészségi problémái miatt került a hírekbe, mert 2006 nyarán hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála az orvosok. Pavarotti magas láz miatt idén augusztusban kórházba került, s kétheti kivizsgálás és kezelés után 25-én távozott onnan. Utolsó napjaiban modenai otthonában próbálták enyhíteni fájdalmait az orvosok.

A MÁV Szimfonikusokkal próbál, vez. L. Magiera
 

„Pavarotti!? Első találkozásunkkor izmos, fiatal énekes, akit 1967-ben, New Yorkban ismertem meg, egy repülőtéri taxiban, hogy megbeszéljük, hajlandó lennék-e menedzselni? Aztán emlékszem a verejtékező tenorra a vastag szmokingban, kezében gyűrött zsebkendővel, amint lehunyt szemmel fürdőzik első amerikai előadóestje sikerében. Később már felkapott énekes, aki napjában többször is hív, hogy a karrierjét tervezgessük, vagy arra kéri a titkárnőmet, hogy fusson már át a lakására fél kiló friss paradicsommal. Olykor önelégült sztár, aki a koncert után a limuzinban a következő hetekre szervezett fellépéseiről faggat, és minden alkalommal ragyogva lecsap, ha eltévesztem a dátumokat. Néha pedig felsült szerelmes, aki öngyilkossággal fenyegetőzik, amikor sok nője közül az egyik szedi a sátorfáját, vagy ravasz üzletember, aki tőlem tanulta meg becsülni a pénzt. Életem harminchat évét dolgoztam végig Luciano Pavarottival, a világ legnagyobb tenoristájával. Néha csodálatos ügyfél volt. Néha úgy viselkedett, mintha körülötte forogna a világ. Néha szívbéli, bőkezű barátnak éreztem. Néha szörnyű púpnak a hátamon. De mindent egybevetve: remek időket éltünk át együtt." (Herbert Breslin)

Herbert Breslin – Anne Midgette: Pavarotti meztelen
Egy impresszárió vallomása az öntörvényű világsztárról
Ulpius-ház, [Budapest, 2005]

[ Kadelka László ] 2007-09-06 11:02:00