Gyöngyösi Utcaszínházi Parádé
2007. augusztus 25
Harmadik alkalommal került sor erre a programra (ez évben a Magyar Szín-Játékos Szövetség védnökségével), amelyen a gyöngyösi és egri amatőr színjátszó csoportok mellett, az ország különböző részeiről és a Felvidékről érkező színvonalas, színjátszó társulatok szórakoztatták a közönséget a „Mátra Kapuja” Főterén.
A szabadtéri rendezvények legnagyobb ellenfele az időjárás. Általában az esőtől félnek a rendezők, de az égető napsütés is apasztja az érdeklődést, még egy gyönyörű, de „árnyékmentes” helyen is, mint a gyöngyösi Fő tér.
A település nevét Gungus-ként először 1261-ben említik, majd az Anjou Károly Róbert király 1334-ben Gyöngyöst mezővárosi rangra emelte és kiváltságokkal látta el.
1917. május 21-én, a kórház mosodájából kipattant szikra lángba borította a várost. Hatalmas, tomboló tűzvész támadt, ami a város nagyobb részét romba döntötte, elpusztítva 549 házat, 1400 melléképületet. A katasztrófában 11 ember vesztette életét, és több mint 8000 maradt hajléktalan.
A város központja a téglalap alakú Fő tér. Mai formáját az 1917-es tűzvész, illetve a 2000. évi újjáépítés után kapta. A volt Piac téren állt a régi városháza, és a város földesurainak, gazdag polgárainak középkori eredetű házai, amelyek mai épített formájukban sajátos, Magyarországon máshol nem látható egységes, nyugodt városképet adnak. A Fő tér 10. az egykori Grassalkovich-ház kétszintes barokk épülete, vagy a 11-es szám alatti ún. Orczy-ház klasszicista homlokzata mögül szombaton kinézett, amatőr színjátszók előadásainak sorát láthatta. Hol a felállított színpadon, némelykor az előadók választotta más helyszínen, hiszen Utcaszínházi Parádén járunk.

 
A rendezvényt a Mátra Művelődési Ház, a Magyar Szín-Játékos Szövetség védnökségével szervezte. A fellépők ízelítőt adtak a magyarnyelvű amatőr együttesek sokszínűségéről, a diák színjátszóktól a nyugdíjas korosztály hagyomány-őrző tevékenységéig. Az anyagi okokból megszűnt „színházi tájolás” miatt egyre másra alakulnak az öntevékeny, a színházat pótolni vágyó együttesek. Ez az igény hívta életre 1991-ben a Nem-hivatalos Színjátszók Szövetsége formációt, amely 2004-től Magyar Szín-Játékos Szövetség néven működik.

Az MSz-JSz önmeghatározása

A Szövetség célja a magyarországi és a határainkon kívül, de magyar nyelven játszó nem hivatásos (öntevékeny, amatőr, alternatív, azaz az állami-önkormányzati struktúrákon kívül működő) színjátszók, együtteseik, egyesületeik, valamint színjátszók, versmondók, bábosok és kortárs táncosok képzésével, fellépéseik szervezésével, működtetésükkel foglalkozó szakemberek, intézmények, képző- és játszóhelyek szakmai- és érdekképviselete, valamint a magyar nyelven játszók és szervezeteik képviselete a nem hivatásos (amatőr, öntevékeny) színjátszás nemzetközi szervezeteiben.

Lázár Péter
 
A rendezvényen látott nyolc produkcióból - egy betegség miatt elmaradt – kiemelkedett a profikat megszégyenítő színvonalával a Táltos Tájszínház (Almásháza) Lázár Péter vezetésével, valamint a Felvidéki Őrsújfaluból érkezett, ÉS?! Színház (Felvidéki Tanyaszínház), rendező: Szabó Csilla.
A Táltos Tájszínházról szólva Lázár Péter elmondta: színházi műhelyünk egy hatvan lelkes zalai faluban, Almásházán lelt otthonra. Működésünkhöz a Táltos Szabad Színházi Egyesület biztosítja a szervezeti hátteret. Tevékenységünk középpontjában a színházi nevelés (eredeti angol nevén: T.I.E. = Theatre in Education) áll. Vásári játékainkkal ősi hagyományokból merítve keressük azokat a tereket és pillanatokat, amelyekben a színház közvetlenül meg tudja szólítani a maga közönségét.

Táltos Tájszínház - Almásháza
 
Az őrsújfalui ÉS?! Színház immáron 13 éve szórakoztatja a közönséget. 2006 nyarán, a vajdasági Tanyaszínház mintájára, négy francia bohózatból összeállítottuk az első felvidéki tanyaszínházi produkciót, a Hétköznapi komédiákat. A Hétköznapi komédiák ( Üstfoltozó, Daru, Az asszonyok makacssága, Pástétomsütő) az élet apró-cseprő visszsáságairól, a házasság elviselhetetlenül eltéphetetlen kötelékeiről, mindennapi csalásainkról, megélhetési praktikáinkról szól. Mindez pikáns humorral megfűszerezve. A darab a 44. Jókai Napokon, ami a Felvidéki magyar amatőr színjátszók legrangosabb fesztiválja, Nívó-díjat nyert.

ÉS?! Színház - Őrsújfalu
 
Gyöngyösi Utcaszínházi Parádé
Program:

14.00 óra:A rendezvényt megnyitja: Dr. Végh Attila alpolgármester

14.15: Forrás Szabadidőközpont Színjátszó-csoportjának /Eger/ előadásában - Részletek a népszerű Grease című musicalből

Egerben a Forrás Gyermek és Ifjúsági Központban már évek óta működik egy nagyon sikeres diákszínpad Venczel Valentin és Ivádi Erika a Gárdonyi Géza Színház művészei vezetésével. A fiatalok többsége középiskolás. Az idei évben a Grease ( Olivia Newton John és John Travolta vitte sikerre ezt a filmet) című musicalt készítették el.

15.00:Botcsinálta Komédiások /Borsodnádasd/ -Sári bíró-Móricz Zsigmond nyomán írta:Nádasy Erika

Két éve alakult a csoport Borsodnádasdon. Tagjai nyugdíjasok, akikben még ott él a játékszenvedély, a humor, a közösséghez tartozni akarás érzése. A remek hangulatú próbák, a zsörtölődések, a napi nagyi-gondok mellett készült el az első bemutató, A rátóti csikótojás, amellyel bronz minősítést szereztek a Borsodi Színjátszó Fesztiválon.
Az első akadályok leküzdése után sorra készültek a bemutatók: Márta Asszony, Sári bíró, János Vitéz. A dramaturgiai munkákban és a színrevitelben Nádasy Erika színművész és Lázár Rita rendező-asszisztens, valamint Sztrakay Judit segít. A csoport mentora Pál Ágnes, akinek nagyon sokat köszönhetnek.

15.45: Mozaik Színkör-/Gyöngyös/- Orbán Ottó :A bor és a víz vetélkedése címmel-vásári komédia.

Érvek a bor mellett és ellene, illetve a víz mellett és ellene. Ki-ki eldöntheti, hogy melyiket válassza! Ebben segít nekünk - vagy inkább csak összezavar - Bacchus a borok istene, és Neptunus a vizek istene, illetve az ő "seregük”.
A MOZAIK Színkör 2005-ben alakult. Jelenleg elsősorban szerkesztett műsorokat játszanak; irodalmi, illetve humoros összeállításokat. Egy régi hagyományt is próbálnak újraéleszteni, az úgynevezett „kocsmaszínházat”. Ennek keretében mutatták be idén tavasszal, Molnár Ferenc írásaiból szerkesztett műsorukat és egy abszurd jelenetekből álló estjüket Abszurd a köVön címmel. Ősszel nagy fába vágják a fejszéjüket, megpróbálják méltóképpen megünnepelni a Magyar Dráma Napját. 2007. szeptember 21-én állítják színpadra Zalán Tibor két egyfelvonásos darabját Amese marad, és Azután megdöglünk címmel. Rendező:Válik István

16.20:Adáshiba-/Eger/-Vásári komédiák 17.00: Táltos Tájszínház/-Almásháza./
Rendező-együttesvezető: Lázár Péter

18.00: Gyöngyösi Játékszín – Góbéságok

A szervezők: Nagy A.L. - Méray Annamária
 
18.30: A rendezvényt köszönti: Nagy András László, a Magyar Szín- Játékos Szövetség elnöke

18.45: ÉS?! Színház /Felvidéki Tanyaszínház/ /Őrsújfalu /- Ismeretlen francia szerzők: Hétköznapi komédiák

19.45: Háromszín Színház /Budapest/-Carlo Goldoni: Az új lakás- vígjáték két részben

Anzoletto új lakásba költözik nagyravágyó feleségével és eladó sorban lévő húgával. Nagy ám a baj, mert minden pénzük elfogyott, a munkások követelik a bérüket, a jólét látszatát mégis fenn kell tartani a vendégek előtt. Ráadásul a két sógornő, Meneghina és Cecilia ki nem állhatja egymást. Egyik ribillió követi a másikat.
A szemfüles szobalány segítségül hívja a szomszéd hölgyeket, akik pletykára éhezve kapnak az új szomszédság baján. Jószándékkal azonban a furfangos Checca és Rosina hozzásegítik a zsenge lányt epekedő unokaöccsük szerelméhez, s az öntelt asszonyt és pipogya urát a titokzatos nagybácsi támogatásához.
Kosztümös vígjáték zenével, tánccal és sok-sok humorral fűszerezve.
Rendezte: Murzsa Kata
Fény– és hangtechnika: Oláh Zoltán
„Canta” és a „Bella prova”című dalokat hangszerelte: Répászky Miklós Dániel

Háromszín Színház - Budapest
 

2006. szeptemberi bejegyzéssel alakult meg a Háromszín Kulturális Alapítvány.. Ebben az évadban 3 színházi bemutatójuk volt. Első Carlo Goldoni: Az új lakás című két részes zenés, kosztümös vígjátéka. Második bemutató, Arthur Schnitzler: Körbe-körbe című a századelő hangulatát idéző, kacér, frivol játéka, amely a felnőtt korosztályhoz szól, nagyító alá helyezve férfi és nő állandó harcát a szerelemben, a szerelemért. Harmadik bemutató, Pesti éjszakák címen egy sanzon- és kuplé összeállítás, Heltai Jenő verseivel tarkítva. Rendhagyó irodalomórákat tartottak a Fóti Gyermekvárosban Madách és Vörösmarty emlékére; készítettek műsort a kultúra napja alkalmából; anyák napi műsorukat a VII. kerületi nyugdíjasoknak mutatták be. Terveznek egy mesejáték bemutatását szeptember első felében, illetve egy újabb felnőtt előadást novemberre.

21.15:Talán Teátrum /Nyírbátor/ - Torkok robajlása, lábak koppanása avagy intenzív dal- és szteppterápia

A 60 perces előadás valóságos esztrád. Azaz könnyed, pukkanós konferanszok, dalok és táncok. Arra szolgálnak, amire kitalálták ezt a műfajt. Szórakoztatásra.
Nyírbátor színháza, a Talán Teátrum ezzel az előadással "eljegyezte" a debreceni Rythm & Shoes Dance Clubot, amelynek sztepptáncosai szintén az esztrád szereplői. A táncosok és a színház művészei számtalan alkalommal hódították meg a közönséget elsősorban Kelet-Magyarország legkülönfélébb rangos eseményein. Évente mintegy 200 alkalommal lépnek publikum elé.
Koreográfiákat készítette: Badacsonyi Róbert
Rendezte: Buzogány Béla

[ Kadelka László ] 2007-08-28 13:02:00