Nyomolvasó
Milyen nyoma maradt Pécs városában a POSzT tíznapi programjának? Valami hiányzik. Mi is? - ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ.
Milyen nyom maradt Pécs városában a tíznapi programnak? Halványuló élmény a nézőben, némi plusz pénz a vendéglősök, szálloda tulajdonosok pénztárcájában. A sajtóban a díjazottak felsorolásaként említették a POSZT-ot, s a várost is. A szombat esti zárás után vasárnap már nem találtam sztárokat, kiürült a város. Úgy tűnik, Pécs nem otthona, inkább helyszíne az eseményeknek. Aki leszerepelt egy produkcióban, másnap indult haza. Tíz napig kulturális pezsgésben élt a város, utcákon, tereken is rendezvények zajlottak. A Színház tér - Király utca - Széchenyi tér tengelyt egyre inkább sikerül megnyújtani a Ferencesek utcája irányába, a Jókai teret már „elfoglalta” a Varázskert programsorozata. A Labor rendezvényei (a Zsolnay Gyár területén található művészeti eseményeket bemutató ideiglenes helyszín) még a pécsieknek is túl távolinak tűntek, teljesen abszurd módon elérhető a hely, csupán a zajos, poros, büdös 6-os útról, egy buszmegállóból perceket gyalogolva, holott létezett a rendszerváltásig ott egy művelődési ház, s azt csendesebb, normálisabb úton is meg lehetett közelíteni, ergo…. Amúgy a leendő EKF helyszín remekül vizsgázott, a gyönyörű, bizarr terek alkalmassá tették művészeti események befogadására, megadva a neki a foglalt ház zamatot.

Üres
 
Teli
 
Két szemmel
 
Hunyorítva
 

A POSzT (helyesebben ennek OFF rendezvényei) megmutatták, hogy még mindig milyen sokszínű a magyar kulturális élet (ember nem gondolná, mennyi a tehetség). Megmutatták a szervezők - nagy művészeti felvillanással -, hogy így is lehetne élni, ilyen is lehet majd az EKF 2010-ben, de ahogy e tíz nap végeztével csak tovább csordogál a pécsi nyári fesztiválélet úgy mi más lesz majd a Kulturális Főváros után? Valami hiányzik. Mi is?

Mi?
 
Légyszi!
 

A spontaneitás.

Micsoda?
 

A jelenkori magyar művészeti fesztiválokról egyre jobban kiszorulnak a stoppos, hátizsákos egyetemista korú fiatalok. A POSZT-ról több ok miatt is. A fesztivál a vizsgaidőszakra esik, így akár tíz szemesztert is végig lehet úgy járni, hogy akár egyetlen rendezvényt meglátogasson valaki (más kérdés, hogy érdekli-e egyáltalán az egyetemistákat a kultúra ezen szelete). A jegyárak, a szállásköltség sem vonzó e korosztály számára, s az, hogy pár órai spontán utcazenéléssel, vagy rögtönzött produkcióval a sétálóutcán összekalapozza valaki az aznapi ételre, szállásra való pénzét, egész egyszerűen nincsen benne a mai közhangulatban. Sem a fiatal nem gondolja azt, hogy itt fogják majd felfedezni, innen csinál majd világkarriert (más, európai rangú fesztiválokon elő-előfordulnak exhibicionista, önjelölt utcai művészek – nálunk csak a hivatalos versenyprogramban). Az OFF törekvése az utcai programokra mindaddig hiábavaló marad – valószínűleg – amíg a mi (potenciális utcai közönség) zsebünkben sem lesz odakészítve néhány százforintos érme az utcai művészeknek (jelenleg vagy parkolásra, vagy csocsózásra gyűjtjük az aprót). A figyelemfelhívás ilyen közegben csak egy módon működik. A Létay Dórára ráosztott szerep után szabadon: nagyterpesszel!

 
[ Balogh Robert ] 2007-06-22 22:44:00