’’Könyvek’’ III. - Teremtés könyve
Zoboki Palota
Haydn: A Teremtés – oratórium a Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata 2007 tavaszán, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2007. április 14-én, szombaton, 19.30. Vezényel: Hamar Zsolt, közreműködik: Kertesi Ingrid, Brickner Szabolcs, Kovács István, és a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás).
 
Joseph Haydn /1732-1809/ egyik legnagyobb szabású oratóriuma A Teremtés (Die Schöpfung). Az 1798-as bécsi bemutató óta mint az egyik legragyogóbb természetfestő, leíró és ábrázoló zenei alkotás írta be magát a zenetörténet örök értékű remekművei közé. Szövegét Milton Elveszett paradicsoma nyomán az angol költő, Lindley írta, ezt ültette át németre Gottfried van Swieten báró, Haydn, Mozart és Beethoven barátja. A 34 számból álló háromrészes oratórium első része a teremtés első négy napját zenésíti meg, a második a következő kettőt, míg a harmadik rész az első emberpárról, Ádámról és Éváról szól. A három arkangyal – Gabriel (szoprán), Uriel (tenor), Raphael (basszus) - recitatívókban és áriákban mondja el a teremtés hat napjának történéseit, míg a kórus rendszerint egy „nap” végén Isten dicsőségét énekli meg.

 
A Pannon Filharmonikusok az idén bámulatosan gazdag könyvtárba, irodalmi alkotások világába kalauzolja a klasszikus zene barátait a Könyvek című, 2007-es budapesti koncertsorozata alkalmából. A négy hangversenyen a világirodalom négy remekműve elevenedik meg különböző zeneszerzők és a pécsi zenekar segítségével, világhírű vendégművészek fellépésével. Közülük Martin Turnovský a klasszikus karmesteriskola egyik, nemzetközileg is elismert képviselője vezényelt a bérletsorozat nyitó koncertjén. A következő budapesti hangversenyen Hamar Zsolt dirigálja a zenekart.

Hamar Zsolt (fotó:Dobó László) 1968-ban született, a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán Petrovics Emil, a karmesterképzőben Lukács Ervin és Gál Tamás volt a mestere. 1995-ben diplomázott, s ugyanebben az esztendőben a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyének második helyezettje és közönségdíjasa lett. 1997-ben megnyerte a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyét, két évvel később Trentóban a Antonio Pedrotti Nemzetközi Karmesterversenyt.
Közben itthon szinte az összes szimfonikus zenekart vezényelte, egy évig Vásáry Tamás mellett dolgozott. 1997 őszén - Kocsis Zoltán zeneigazgató javaslatára - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmesterévé nevezték ki. 2000-től pedig a Pécsi Szimfonikus Zenekar (mai nevén: Pannon Filharmonikusok – Pécs) vezető karmestere és művészeti igazgatója.

2001. óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, vendégkarmesteri felkéréseknek tesz eleget Olaszországban, az Egyesült Államokban és Japánban, s a Salzburgi Ünnepi Játékokon Lorin Maazel asszisztense volt.
Hamar Zsoltot 2001-ben Liszt-díjjal tüntették ki, 2006-ban pedig nemzetközileg is elismert művészi tevékenységéért, a kortárs magyar művek bemutatása, a magyar zene megismertetése érdekében végzett munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Sólyom László köztársasági elnöktől.
2004 szeptemberétől az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere, mely zenekar élén Olaszországon kívül több európai országban is turnét vezényel. A 2006/2007-es évadban fellép például Linzben a Bruckner Orchester és Salzburgban a Mozarteum Orchester élén.

A budapesti bérletsorozat következő koncertje:

Peer Gynt
2007. május 11. péntek

Grieg: Peer Gynt – I. szvit
Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47
Mendelssohn: III. a-moll „Skót” szimfónia, op. 56

Vezényel: Tonči Bilič
Közreműködik: Ilya Gringolts - hegedű
(Az eredetileg meghirdetett programban Szilvay Réka szerepelt közreműködőként, de ő megbetegedett, helyette Ilya Gringolts játszik hegedűn.)

2007-04-11 05:02:00