VII. POSZT – 2007. június 7-16
A VII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) első sajtótájékoztatójára 2007. 02. 28-án került sor a Pécsi Nemzeti Színházban. A tavalyinál 20 millió forinttal kevesebb a pénz, de nincs akadálya, hogy a fesztivál a rá jellemző, gazdag kínálattal jelentkezzen ebben az évben is - ez alkalommal - június 7-16. között a megszokott helyszíneken.
 
Jordán Tamás és Simon István társigazgatók, a tőlük megszokott optimizmussal elmondták, hogy kisebb megszorításokkal, programelhagyásokkal vágnak neki a találkozónak, de bizakodnak a sikerben.
Tasnádi Péter, Pécs polgármestere kifejtette, hogy az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címhez ötletet adó POSZT, továbbra is kiemelten fontos a város számára, s a városi vezetés mindent elkövet, hogy hosszú távon Pécshez kötődjön a Fesztivál. A polgármester egyúttal megelőlegezte a nyári pécsi játékoknak is a városi támogatást, mert a szabadtéri helyszínek nélkül a színháztalálkozó kiegészítő, OFF rendezvényei kerülnének veszélybe.

A 2007. június 7-16. között megrendezendő fesztiválra a város már biztosított 70 millió forintot, a kulturális tárca azonban korábbi ígéretétől eltérően nem tette mellé az azonos nagyságú összeget.
Méhes Márton, az EKF művészeti igazgatója elmondta, hogy már idén a szélesebb értelemben vett régiót is bekapcsolják a Fesztivál tartalmi gazdagításába, melyet részben finanszíroznak is. A Nemzeti Kulturális Alap EKF-keretéből mintegy 50 millió jut még a találkozóra, de a végeredmény így is 20 millióval kevesebb a tavalyinál.

Az előadások ez évi válogatója, Dömölky János (fotó) filmrendező Balázs Béla-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, aki olyan előadásokból ajánlhat, amelyeket a színházak 2006. április 1. - 2007. március 31. között mutattak, vagy mutatnak be. A döntése április 1-én válik véglegessé, ezt követően állítják össze a programot. A POSZT - a versenyprogramok mellett - legsikeresebb „találmánya” az OFF rendezvények, ennek szervezője Máté Péter elmondta, hogy a kiegészítő programok a már jól bevált helyszíneken és formában kerülnek megrendezésre.

A belépőjegyeket május 8-án kezdik árusítani, változatlan áron. Az off-program és a teljes program május közepén válik véglegessé. Hagyomány a POSZT-on, hogy a közönség-díjat odaítélő zsűrit a jelentkezők közül sorsolással választják ki. Erre, Pécsi Nemzeti Színház Március 27.-i, Vízkereszt, vagy bánom is én előadásán lehet jelentkezni.

[ E.A. ] 2007-03-01 06:02:00