Budapesti Tavaszi Fesztivál – 2007
Huszonhetedszer!
Az Új Városháza dísztermében művészek, művészetszervezők és újságírók óriási érdeklődése mellett tartották meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált megelőző utolsó sajtótájékoztatót. A 27. Fesztivál ebben az évben 128 rendezvénnyel, 48 helyszínnel, Budapesten kívül 16 fesztiválvárossal várja a vendégeket. Ebben az évben Győr a Budapestre meghívott díszvendég.
Hiába a huszonhét évnyi rutin és a Fesztiválcity felkészült stábja, a délelőttöt most is a start előtti izgalom és a várakozás feszültsége lengte körül.

A fesztivál nyitó és záróhangversenye a Kodály Zoltán évforduló jegyében Kodály hangverseny lesz. Március 16-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Budavári Te Deumot , a Kállai kettőst és a 20 magyar népdalt Kocsis Zoltán átiratában és vezényletével adja elő. Április 1-én pedig Fischer Ádám vezényli ugyanott a Háry János szvitet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa közreműködésével. A Kodály évfordulóhoz 3 napos szimpozion is társul.
A Fesztivál minden napja több olyan kivételes programot kínál, amelyek közül bármelyik kuriózumnak számít. A klasszikus és világzene, a folk és a jazz, a kortárs zene, a szimfonikus zenekari és a kamaraestek választéka, az opera, operett és balett, az ősbemutatók és a szólóestek lenyűgöző sokasága nagyszerű és tartalmas szórakozást ígér.

 
A százhuszonnyolcból valóban csak néhány kiragadott program: Már a nyitónap is több meglepetést tartogat. A Kodály hangversennyel egy időben a Budapest Kongresszusi Központban, a műfajában méltán elismert Branford Marsalis és együttese, a Jövő Háza Teátrumban pedig Maria Serrano és Balogh Kálmán “A flamenco és a cigányzene találkozása” című világpremier látható. Valamennyit óriási érdeklődés előzi meg.
Március 18.-án nagy érdeklődésre számíthat a Budapesti Fesztiválzenekar Richard Strauss estje, ezzel egyidőben az MTA Roosvelt téri Dísztermében Stuller Gyula (hegedű), Perényi Miklós (gordonka) és Rohmann Imre (zongora) kamaraestjén a “vájtfülűeknek”, a Fesztiválszínházban pedig a MÁV Szimfonikusok Rózsa Miklós-estjén (vezényel Pál Tamás) kivételes zenei élményben lesz részünk.
Az Olasz Intézetben az UMZE Kamaraegyüttes március 19.-én jelentős magyar kortárs szerzők műveivel jelentkezik. Szöllőssy András 2002-ben Kroó György emlékére írt Addio, Eötvös Péter mini concerto-ja és Ligeti György hegedűversenye lesz a műsor gerince.
Kovalik Balázs nagysikerű Mozart operarendezéseit (Figaro házassága, Cosi fan Tutte, Don Giovanni) külön-külön és március 25.-én egy napon át Mozart-maratonon is láthatjuk a Jövő Háza Teátrumban.

Bartók Vonósnégyes
 
Március 26-án a Művészetek Palotájában a közelmúltban ugyanott bemutatkozott osztrák Martin Haselböck vezényli a Musica Angelica Baroque Orchestrát akik világhírű szólistákkal Bach: Máté passióját adják elő. A Kodály Vonósnégyessel Jeremy Menuhin (Olasz Kulturintézet, március 28.) az 50 éves évfordulóját ünneplő Bartók Vonósnégyessel Kocsis Zoltán (március 27-én Zeneakadémia) zongorázik.
A Fesztivál szinte minden napján a Magyar Rádió Márványtermében kivételes szóló és kamarazenekari estek lesznek. Ezek a korábbi évekhez hasonlóan ingyenesek. A fesztivál rendezvényeire egyébként már a jegyek 85 %-a elkelt. De lehet ezer forintért a Nemzeti Hangversenyterem vagy az Operaház, Zeneakadémia előadásaira “LutriJegyet” vásárolni. Ezeket a jegyeket korlátozott számban március 1-14. között a Budapesti Fesztiválközpont Közönségszolgálatán vehetjük meg és a koncert előtt egy órával a helyszínen a rendelkezésre álló legjobb jegyre lehet cserélni. Remek ötlet, így a jegy áránál csak jobb helyen ülhetünk!
Érdekes újszerűség az is, hogy a hat kiemelt rendezvényének utolsó jegyeit a Fidelio Online internetes aukcióin lehet megvásárolni. A licitálás március 12 - 28-ig tart és az egyébként legdrágább koncertek jegyeit árverezik. (A Fesztivál jegyárai 900 Ft és 21.000 Ft között vannak.)

Mozart - Figaro házassága
 
A Nemzeti Galéria nyitókiállításával - amely ismét jelentős magyar képzőművészeti anyagot mutat be (március 16.) - egyidőben Tavaszteremtés/”Újragondolt hagyomány” címmel népzenei műsor lesz a Galéria előtt és a Vörösmarty téren, ahol a fesztivál teljes ideje alatt kézműves foglalkozások, hagyományőrző vásár és népi gasztronómia fogadja a tárgyformáló népművészet iránt érdeklődőket. A XXVI. Országos Táncház-találkozón két napon keresztül vigadhatnak a műfaj rajongói.

Március 17-18-án a 2006-os Fesztiválzáró Fringe Fesztivál produkcióiból rendezett válogatással indul és korábbiak sikerén tovább él a Fringe Fesztivál , amelynek programjában még több érdekes alternatív társulat és produkció látható.
A Fesztiválhoz csatlakozó XXV. Magyar Sajtófotó Kiállításon és kísérő tárlatain ebben az évben a Magyar Nemzeti Múzeumban közel 600 foto látható március 24-április 29. között.

 
A 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt partnere az UNICREDIT Bank, a Magyar Turizmus Rt, kommunikációs partnere a T-Mobile. A szponzorokat és az állami támogatókat a teljes programmal együtt megtalálhatják a Fidelio már megjelent különszámában és a www.fidelio.hu oldalon.

[ Angyal Mária ] 2007-02-28 09:02:00