Antigoné-tükör
Szophoklész szellemében szabadon
Görögtűz ütött ki a Kovátsműhelyben. Ám aggodalomra semmi ok. Éppen ellenkezőleg. Mai zenés művet köszönthetünk a 2006. november 9-i bemutatón 19 órakor a Jövő Háza Fogadó-Padlásán, amelynek gyökere Szophoklész híres tragédiája. Íme, az Antigoné-tükör - Kováts Kriszta rendezésében, Ruttka Andrea díszletében és jelmezeiben -, amelybe ha belenézel, magadat láthatod.
 
Ha meghallod Vörös István (vers) és Szirtes Edina Mókus (zene) új kórusait, rögtön ismerősek. Hiszen te szólalsz meg bennük, a te világodat, a te tapasztalásaidat, a te „isteneidet” tükrözik.
Miről mesél a tükör? A hatalomról, a felelősségvállalásról, a másikra való odafigyelésről. De elsősorban a rögeszméinkhez való (szinte kényszeres) ragaszkodásról. Amely odáig vezethet, hogy belefocizzuk magunkat egy olyan zsákutcába, ahonnan nincs kijárat – fogalmaz a rendező. Ez jelenik meg a nagyszabású drámai hős, Kreón sorsában, aki végletesen ragaszkodik valamihez, s hiába próbálják rávenni döntése megváltoztatására, nem hallgat senkire. Ezért bűnhődnie kell. Mint ahogy az elveihez való makacs ragaszkodás okozza Antigoné tragédiáját.

A CSAPAT
 
Antigoné: Balogh Anna
 
Kórus:Kecskés T.-Sándor D.-Kováts K.
 
Kreón: Ráczkevei Anna
 
A címszerepet (s még további három figurát) Balogh Anna formálja meg. Tudjuk róla, otthonosan mozog a zenés színpadon, többek között a Volt egyszer egy csapat (Madách Színház) és a Chicago (Komáromi Színház) című musicalek főszereplője. Jövőre szintén főszerepet bízott rá Roman Polanski a Vámpírok bálja Magyar Színház-i bemutatóján. Kreón szerepében Ráckevei Annának van lehetősége felmutatni kivételes drámai tehetségét. Cservenák Vilmos (szintén négy szerepet játszik) Ruszt Józsefnél járta ki a görög iskolát az Oidipusz Kolonoszban című darabban. A kórust sem akárkik fújják. Először is maga Kováts Kriszta. Rajta kívül Kecskés Tímea, akit szintén kiválasztottak – éppen Balogh Annával lekettőzve – a Vámpírok bálja női főszerepére, továbbá Sándor Dávid, a Madách Színház-beli musical-siker, a Producerek egyik „producere”, aki ugyancsak a Vámpírok egyik főszerepének várományosa. Elmondható hát, a jövő sztárjai és a jelen kitűnőségei találkoznak a színpadon.

A történet akár itt és most játszódhatna Magyarországon. Ahogy ezt napjaink drámai eseményei igazolják.

[ Kiss Péter ] 2006-11-08 00:02:00