Victor Vasarely 100 éves
Egy szobor 29 éve
2006-os év elején derült ki, hogy Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző nem 2008-ban ünnepelné 100. születésnapját, hanem a lexikonok adatai ellenében 2006-ban, mivel nem 1908-ban, hanem 1906-ban született Pécsett a Munkácsy Mihály utcában.
Victor Vasarely eredetileg orvosnak készült, de tanulmányait megszakítva Bortnyik Sándor műhelyébe, majd a Bauhaus iskolához szegődött, 1930-tól pedig Párizsba költözött, ahol festőként, grafikusként élt, ám csak a II. Világháború után jelentkezett először absztrakt művekkel. Ma az op-art művészeti ág egyik megalapítójaként, s legjelesebb alkotójaként tartják számon. Forradalmi újítása volt a festészet ábécéjének megalkotása, melyet 1960-tól vezetett be, ő a kinetizmus kialakítója (kockákból és körökből kiinduló formanyelv).
1970-ben Gordes-ban létrejött a Vasarely Oktató Múzeum, Pécsett 1976-ban nyílt kiállítása a Káptalan utcában, a Vasarely múzeum. Aix-en-Provance-ben, Nev Yorkban, Oslóban is alapított Vasarely-központokat. Magyorországon a pécsi múzeumon kívül még a budapesti Szépművészeti Múzeum birtokában találhatók Vasarely művek. Victor Vasarely 1997-ben, 91 évesen halálozott el.

Tau-Ceti. 1967
 

Vasarely képeit geometrikus formaelemekből építette, amelyeknek kompozíciója a nézőpont változtatásával együtt változik. Stílusával egy új ornamentika kialakítására törekedett, amely a modern építészet vasbeton, acél és üveg elemeihez illett.

A képzőművész különleges térhatású, kétdimenziós alkotásai a világ számos nagyvárosának tereit, lakó- és középületeit díszítik.

Quadrature. 1979
 

A képzőművész különleges térhatású, kétdimenziós alkotásai a világ számos nagyvárosának tereit, lakó- és középületeit díszítik.

 
Fektete-fehér
 
Zebrák
 

2006. szeptember 18-án avatták fel a "Jel" nevet viselő felújított Vasarely szobrot Pécsett. A 29 évvel ezelőtt felállított műalkotás teljesen tönkrement az elmúlt évtizedekben, így a két lapjával illeszkedő és különböző színű porcelánfajansz csempékkel borított rombuszt a vasbeton alapszerkezettől kezdve újra kellett építeni.

A Jel 2006 tavaszán (a szerző fotói)
 
A Jel 2006 tavaszán A Jel 2006 nyarán
 
A váz
 
A Jel 2006 szeptemberében
 

A 14 színű, összesen 500 csempéből álló szobrot 1,5 millió forintból újíttatta fel Pécs városa. A 14, az eredetivel teljesen megegyező színt a Zsolnay Manufaktúrában fejlesztették ki. A műalkotás 3 dimenziós hatása a 14 szín, köztük a zöld, a türkiz, a sárga, a barna és a többféle rózsaszín árnyalat speciális elrendezésének köszönhető. A szemkápráztató látvány érdekében a Victor Vasarely két síkban tervezte meg a szobrot. Az áthidaló síkokat négyzet, a fősíkokat rombusz alakú csempék borítják.

Utolsó simítások a Jel-en
 
[ Balogh Robert ] 2006-09-21 23:01:00