Nemzetközi Performance és Nehéz Zenei Fesztivál
Augusztus 25-26-27-én Szentendre átváltozik
Augusztus utolsó hétvégéjén különleges képzőművészeti és zenei esemény gazdája lesz Szentendre: a VIII. Nemzetközi Performance és Nehéz Zenei Fesztivál számos külföldi fellépő mellett a hazai művészeti élet krémje is bemutatkozik elsősorban a performansz, a zene illetve az installáció műfajában.
Nyolcadik alkalommal, de az idén számos tekintetben megújult formában rendezik meg az egyebek mellett a szentendrei Vajda Lajos Stúdió által létrehívott Nemzetközi Performance és Nehéz Zenei Fesztivált a szentendrei MűvészetMalomban. Az augusztus 25-26-27-én zajló művészeti seregszemle főszervezői – a Munkácsy díjas feLugossy László, ef Zámbó István, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Szirtes János, a Magyar Iparművészeti Egyetem docense – bejelentették, hogy minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett kerül sor a nyár végén a Fesztivál megrendezésére, amelynek továbbra is egyik fő célja a kísérletező, új művészeti formákban gondolkodó művészek valamint az értő műkedvelők és érdeklődő szórakozni vágyók találkozási lehetőségének megteremtése, továbbá ennek hatására a Dunakanyar kulturális vonzerejének növelése.

A különleges kortársművészeti eseményen számos itthon és külföldön elismert művész lép fel, és a nemzetközi modern művészeti élet számos jelentős alakja is Szentendrén tölti majd a nyár utolsó hétvégéjét. Az alternatív illetve kortárs jazz műfaját például a francia DRAGIBUS művészcsoport képviseli, akik gyerek- és népdalok sajátos hangszerelésű (barkácsolt ütősök és sípolós játékok) elektro-szinti-pop stílusú átirataival és az ehhez kapcsolódó káprázatos színpadképpel tűnnek fel; a másik kuriózumszámba menő produkció a DIGÉP valamint a BÜDÖSÖK fellépése lesz. A két formáció néhány tagja ÁPOLÓK néven 15 éve adott utoljára koncertet Szentendrén. Különleges élményt jelent a MAGENTA 1995-ben alakult norvég duó, sajátos hangzássá keverte az elektronikus effekteket a rockzenével és a filmzenébe illő muzikális ötletekkel. Első videoklipjüket 1999-ben betiltotta az MTV, ”Periode” című lemezük viszont a kritikusok kedvencévé vált. Az „elbeszélő punk-rock” műfajának képviselője, a nemzetközi hírű TUDÓSOK koncertje is különleges élményt tartogat, csakúgy, mint a Szentendrén házigazdának tekinthető zenekar, az „infantilis eklektika” jegyében játszó EFZÁMBÓ HAPPY DEAD BAND fellépése.

A performansz műfajában a nemzetközileg is elismert FELUGOSSY LÁSZLÓ ÉS SZIRTES JÁNOS Munkácsy-díjas képzőművészek érdemelnek kiemelést; valamint az Erdélyből érkező ÜTŐ GUSZTÁV, akinek alkotásai szubjektív élettapasztalatok felhalmozódásaiból épülő „cselekményművek”; fellép még BUKTA IMRE Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, a Velencei Biennálé résztvevője, az „agrárművészet” feltalálója. Exkluzív csemegének ígérkezik az ELTE Bölcsészkarán irodalmat tanító, a Magyar Rádióban hangművészeti műsorokat szerkesztő SZÁROSI ENDRE költő, performer, irodalomtörténész, a magyar akusztikus költészet egyik megteremtője performansza.

A Fesztiválhoz kapcsolódva augusztus 25-én megnyíló KÓD című installációs kiállítás, amelyet október 1-ig látogathatnak az érdeklődők, egyebek mellett olyan jelentős hazai művészek munkáit vonultatja fel, mint Beöthy Balázs, efZámbó István, Bukta Imre, Szirtes János, Vincze Ottó, feLugossy László.

A helyszínt – a szentendrei MűvészetMalmot – minden este más-más fényfestő csoport öltöztet látványos színpompába, így a szokatlan fények hatására a kiállított munkák mégkülönlegesebbekké válnak. A fényfestészet csúcsa a szombati NeoNeon fényfestő csoport előadása lesz Szentendre Főterén, ahol a klasszikus épületeket modern fényruhába öltöztetik zenei aláfestés mellett.

A fesztivál társeseménye, a Szentendre Éjjel- Nappal jóvoltából a városban ezen a hétvégén az összes galéria, múzeum és étterem hajnalig tart nyitva, az utcákon zenészek és időszakos kiállítások várják a művészet és a város barátait, valamint mindazokat, akik szívesen alakítják a Dunakanyart az ország egyik pezsgő kulturális központjává a nyár utolsó hétvégéjén.

 
Kapcsolódó linkek:
   • Az esemény honlapja
2006-08-23 17:02:00