Prágai Noémi: PÓKHÁLÓBOLT
Kiadta a Fiatal Írók Szövetsége
Prágai Noémi, a Fiatal Írók Szövetsége 2004. évi alkotói pályázatán második helyezést ért el, ennek köszönhető ez a 77 írást tartalmazó kötet, amely a 2006-os Könyvhétre jelent meg. A fiatal – rövidesen anyává váló - szerző meglepő élettapasztalatról és szociális érzékről tanúskodó írásai megállj-t parancsolnak az érzéktelen és rohanó világunknak.
„Ha majd kinyitod ezt a könyvet, ne gondolj rá úgy, mint egy könyvre.
Nem.
Legyen ez egy ablak, ami a Te világodból nyílik az én világomra.
Egy ablak, amin át beáramlik hozzád a tóparti füzek susogása, szunnyadó városok moraja, mezők pillangók álma és sok-sok pici csoda, amiket mind Neked gyűjtöttem.
Egy ablak, amin könnyekként peregnek le a messziről érkezett esőcseppek, aminek a túloldalán ismeretlen fények ragyognak, és ami kedved szerint nyílik elvarázsolt kertekbe és nyüzsgő utcákra – nyisd hát ki bátran és hagyd, hogy az egykor általam látott kis titkok most Téged is megérintsenek!”

Írja az ifjú szerző ajánlásként.

 
Prágai Noémi aranyművesként, mívesen bánik életünk apró részleteivel. Mándy Iván tudott úgy írni egy fáról, egy kapualjról, ahogy az ifjú szerző a minket körülvevő világról. Úgy személyesít meg tárgyakat, és úgy ruházza fel emberi jellemekkel, hogy nem tudunk nem rácsodálkozni arra, hogy elrohanunk az élet(ünk) mellett, és már nem figyelünk a míves részletekre… Gyémántcsiszoló pontosságával irányítja lelkünk rezdülését; hangokra, harmatos szivárványra, esti ködökre, illatokra.
A Talált tárgyak osztálya című írása – a kedvencem -, amely az életünket kísérő „fontos tárgyak” megszemélyesítése során, felületes életvitelünk kíméletlen kritikája. Drámai tömörségű párbeszédei révén azt sejteti, hogy a szerző még számos kötettel fog jelentkezni.
Várjuk a folytatást!

[ Kadelka László ] 2006-08-02 00:02:00