Vettem/ Kaptam II.
77. Ünnepi Könyvhét, 2006
Vettem/Kaptam címmel kértünk fel írókat, hogy szubjektív hangon szóljanak a 77. Ünnepi Könyvhét terméséről. k.kabai lóránt többek között Para-Kovács Imre, Kemény István, Tóth Krisztina, Jákfalvi Magdolna, Bedecs László és Turányi Tamás könyveiről írt.
Az idei Könyvhét nem csak olvasóként, hanem szerkesztőként is ért (szerzőként viszont nem — ennek most örüljek, vagy ne? — keresd majd még: Hiba nincs, Szoba Kiadó, 2006[?]); különösen feszültségteli volt hát a megelőző pár hét, melyről most mégis inkább hallgatnék, helyette időrendben haladva sorra veszem azokat a kiadványokat, melyeket megvásároltam vagy megkaptam június 8–12 között. (Még jó, hogy az augusztusig folyósított PhD-ösztöndíjamnak köszönhetően lehetőségem volt megvásárolni majdnem minden könyvet, melyet szerettem volna, s nem kell szégyenkeznem ebben az írásban amiatt, hogy esetleg csak egy-két tétel szerepel benne, mint az szegényebb időkben történne — de még így sem sikerült mindent beszerezni.)

Fekete-Fehér Képregényantológia 5: Sötét lovak
Csütörtök délután ez volt az első kiadvány, melyet megvettem. Nem nagyon szégyellem, hogy a gyermekkori hév után úgy egy éve ismét képregényrajongó vagyok, akkor találtam rá erre a sorozatra — az első kettőt persze még csak a bennük olvasható Sin City-epizódok kedvéért szereztem be. A Sin Cityből azóta is rendszeresen szerepelnek benne rövidebb epizódok (másfelől a FuMax kiadásában megjelent már két testesebb kötet a sorozatból), és egyre inkább megkedvelem a különböző szerzők által készített Batman- és Pókember-történeteket is, az állandó kedvencek (Andy Capp, Blueberry hadnagy) mellett. (Míg egyes képregények gyermeteg humora, fantáziátlansága — és itt elsősorban néhány magyar alkotó műveire gondolok — kifejezetten irritál.)
[Míves Céh Kiadó, 2006; 98 oldal, 1995 Ft]

 

Eduárd (Fapados képregényújság) I/1.
Az előző kötet mellé kaptam ajándékba, bemutatkozó szám a Korcsmáros-testvérek kiadásában (azt hiszem, aligha tévedek nagyot, ha úgy sejtem, hogy a klasszikus Rejtő-képregények alkotójának, Korcsmáros Pálnak a [jog]örököseiről van szó) — olcsó papíron, ám tisztességes nyomdai kivitelben, mélységesen emberi áron színvonalas tartalom. Kisebb képsorok mellett — melyek teljesen mentesek a fentebb említett fogyatékosságok alól — két nagy lélegzetű munka, melyek folytatásokban kerülnek majd közlésre a következő lapszámokban: a Sörmesterek első albumának első oldalai, illetve a Heltai Jenő és Korcsmáros Pál által készített Az ezerkettedik éjszaka bevezetése. Engem meggyőzött, olyannyira, hogy másnap már az előfizetés lehetőségéről érdeklődtem a standnál.
[Korcsmáros Grafikai és Kiadó Kft., 2006; 24 oldal, 190 Ft]

Para-Kovács Imre: Amerika Kiadó (Beszélgetések Menyhárt Jenővel)
Másik nagy mániám a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek „underground” kultúrája; nem véletlen, hogy doktoranduszként Kis magyar (neo)avantgárd címmel vezettem két féléves szemináriumot, s ennek keretében nem keveset foglalkoztunk az úgynevezett új hullám zenei vetületével. Magától értetődő tehát, hogy meg kellett vásárolnom ezt a könyvet — életműinterjú, mondhatnám, bár végigolvasva sem értem, miért is az lett a címe, ami; illetve alaposabb szerkesztői munkát igényelt volna, leginkább PKI néhány (lényegtelen és semmitmondó) közbevetését kellett volna törölni. Ezzel együtt mindenkinek csak ajánlani tudom!
[Glória Kiadó, 2006; 462 oldal, 2980 Ft]

 

Kemény István: Élőbeszéd
Ezt a verseskötetet nagyon vártam már: Kemény amolyan „abszolút kedvenc”; róla írtam a szakdolgozatomat is. Az utolsó kötete öt éve jelent meg, azóta csak nagyon kevés verset publikált, most az egyik hosszúverse adta a könyv címét (miközben a kiadó honlapján még egy más munkacímen szerepel mindmáig: A semmieset a kötet másik hosszúverse — és hadd ne szálljak be most abba a vitába, hogy melyik kötetcím lett volna a „jobb”). Szeretném mindenki figyelmét felhívni a különös kötetszerkezetre, illetve utalni Nyilas Atilla 2003-as De én című verseskönyvének szerkezetére; valamint idézném teljes egészében a hátlapon is szereplő Kétszerkettő című verset: „Kétszer kettő, az négy. / Ha sosem mondod el — elfelejtik. / Ha túl sokszor mondod: nem hiszik el.” (Máskülönben ezt is megvettem még pénteken, csak hogy szombaton István zavarba jöjjön, mert — mint mondta — adni szeretett volna nekem egy példányt.)
[Magvető Kiadó, 2006; 76 oldal, 1690 Ft]

Tóth Krisztina: Vonalkód
Leginkább kíváncsian vásároltam meg: a szerző verseit nagyon szeretem (többször írtam is köteteiről); prózájából egy részletet hallottam valamikor Szigligeten. Most pedig előttem a tizenöt történetet tartalmazó novelláskötet, de sajnos máig (2006. június 16.) nem volt még időm elolvasni — de ez az állapot nem fog sokáig tartani! (És akkor majd még írok is valamit róla.)
[Magvető Kiadó, 2006; 184 oldal, 1990 Ft]

 

Jákfalvi Magdolna: Avantgárd — színház — politika
Az Amerika Kiadó kapcsán mondottak miatt ezt is muszáj volt megvenni — persze ez Zsuzsi példánya: ő látta meg, és az ő esztétika-tanulmányaihoz is nélkülözhetetlen. A klasszikus avantgárd színházi kísérleteinek elemzésétől indul, s meg sem áll a neoavantgárd korszak csoportosulásai (mindenek előtt Halász Péterékre kell gondolni — a borítófotó is erre utal) munkásságának, valamint máig érezhető hatásának ismertetéséig. Hiánypótló tanulmánygyűjtemény, mely — igen helyesen — a fogalomtisztázás igényével is fellép.
[Balassi Kiadó, 2006; 232 oldal, 2300 Ft]

Bedecs László: Beszélni nehéz (Tanulmányok Tandori Dezső költészetéről)
TD régi kedvenc és „mester”, valamint igen „nagy fa”: magam aligha mernék belevágni egy ilyen tanulmánykötet megírásába. A szerzőtől kaptam vasárnap délután; azzal a nem titkolt céllal adta, hogy írjak majd róla. Kíváncsi vagyok, vajon az ő fejszéje megbirkózik-e (megbirkózott-e) ezzel a nehéz dióval (csak hogy végre nyugodtan leírhassak egy testes képzavart is).
[Kijárat Kiadó, 2006; 212 oldal, 2000 Ft]

 

Turányi Tamás: Kerek Szeptember
Sajnos (vagy szerencsére) nem tudok lemondani arról, hogy legalább a végén írjak egy kicsit arról a verseskönyvről, melynek felelős szerkesztője vagyok. Elfogultság ide vagy oda, meggyőződésem, hogy ritka nagy pillanat e kötet megjelenése (illetve, ahogy azóta egy folyóirat szerkesztője megerősített: „az utóbbi időszak nemcsak legjobb JAK-os, hanem legjobb összmagyar verseskönyve”; de hasonló hangok hallatszottak szombat este a JAK-Pikniken is, ahol Turányi felolvasott) — és csak reménykedni tudok abban, hogy a kortársi recepció kimozdul a rá oly jellemző belterjes tespedtségből, és valódi értéke szerint kezeli majd ezt a kötetet.
[József Attila Kör, 2006; 78 oldal, 1200 Ft]

Kapcsolódó linkek:
   • Vettem/ Kaptam - Prágai Tamás
[ k.kabai lóránt ] 2006-06-20 20:34:00