Gazsinapló I.
A június eleje-közepe általában nekem egyet jelent a könyvhéttel, a pestivel. Ilyenkor négy-öt napon keresztül végzem a stand körüli munkát – édesapám foglalkozásából adódóan majdhogynem családi körben - a Vörösmarty- illetve a Szent István téren. Idén a POSzT mellett döntöttem. A fesztivál első napján utaztam le Pécsre a Terasz.hu stábjával.
Csütörtökre csütörtököt mondtak az időjósok. A Széchenyi téren kisebb tömeg hunyorogva várta, hogy a Siklósi Hegedű Együttes végletesen közhelyes repertoárjának végére érjen, hogy Jordán Tamás megnyithassa a hatodik POSzT-ot és az ünnepi könyvhetet. A színházigazgató mondandója végén megköszönte Pécs város önkormányzatának, hogy lehetővé tették az idei fesztivált is. Aztán felkérte a polgármestert, hogy tartsa meg köszöntőjét, mely (ha jól sejtem) azonos volt azzal a szöveggel, mely már olvasható volt a fesztivál programfüzetében. A beszélő elsütött néhány nagyon gyenge poént, és megjegyezte: nem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan repül az idő. Az idő nem repült olyan gyorsan, mint én elvártam volna tőle, de a polgármestert várta a konyha (a Fregattban főzött), és mi is elindultunk a színház felé.

 
A Pécsi Nemzeti Színházban egy új színházas produkciót – a versenyprogramban szereplő – Közeleg az időt játszották. Az előadást nem láttam Pesten, de mostanában – Hobó József Attila előadásán kívül – nem volt szerencsém semmi emlékezeteshez az Új Színházban. Most azonban pozitívan kellett, hogy csalódjak. Vidnyánszky Attila a darab két felvonását teljesen más eszközökkel ábrázolta, ezzel létrehozva egy börleszk-szerű jelenetsort az első felvonásban - felvillantva néhány fontos momentumot a szereplők életéből - és egy egyre kevésbé komikus második felvonást, amely kicsit olyan, mintha egy sorsdrámát látnánk, hol a “hősök” saját múltjuk egyértelmű következményeit szenvedik el. Azt hiányoltam, hogy a két rész túlságosan szétszakadt, nehezen tudom egyként értelmezni.. A színészeket viszont, azt hiszem csak pozitív jelzővel tudnám illetni, kiváltképp Györgyi Annát. Rudolf Péter és Gáspár Sándor az első felvonásban megtisztelte a POSzT-ot néhány improvizációval, kicsit bontva ezzel a nézőtér és a színpad között húzódó “falból”. Aztán egy így keletkezett résen keresztül Robinak sikerült begyűjteni a patkányt, melyet Gáspár Sándor hajított feléje. (Nagy álmom, hogy egyszer a Krétakör sirájairól hazavitt hegedűdarabokból össze tudjak állítani egy hangszert.) Vidnyánszki végig meg tudta őrizni figyelmemet, és a második felvonásnak (mely véleményem szerint egy kicsit túl volt húzva),volt néhány nagyon megrendítő pontja. A szín közepén egy puska lóg a levegőben, akörül forog az előadás (szó szerint). A fegyvert mindkét felvonás alatt meg-meglengetik a színészek. Sajnáltam, hogy Hilbert (Rudolf Péter) – talán az első felvonás végén – néhányszor elsüti. Azt hiszem értem a rendező (vagy az író) szándékát ezzel, mégis: talán még hatásosabb lehetett volna a befejezés, ha Hilbert nem engedi ki a puskaport idejekorán. .

 
Előadás után Robival és Gyulával (a terasz fotósa, a második felvonásra bejött fényképezni) beültünk a Trafik nevű étterembe, aztán az eredeti tervet félretéve a főszerkesztő úrhoz költöztem, a város legszélére. Az utca még javában élt, amikor elindultunk az autó felé. Gyula hazavitt minket. Robi Dömörkapunál lakik egy völgy oldalában, ablaka pedig egy (már nem működő) bányára néz. Nem tűnt túl valószínűnek, hogy a völgy oldalában a mező közepén egy marhanagy fekete lyuk tátong, amely oldalán még látszanak az egykor használt szerpentinút nyomai. Ebbe a feketéllő amfiteátrumba is lehetne hozni egy-két előadást. Robitól – aki megkért, hogy ne írjam le, milyen rendetlenség van nála (nem írom.) – néhány kérdéssel kapcsolatban felvilágosítást kértem az elkövetkező tíz nap tárgykörében, aztán ő leült főszerkeszteni, én pedig másnapi teendőt böngésztem magamnak Pesti Műsor mellékletemben.

2006-06-10 04:06:00