Raiffeisen Jazz Klub
IBS Színpad
Az IBS Színpadán, 2006. június 2-án 19.30-tól: a Trio Midnight koncertje következik. Ezúttal Fekete-Kovács Kornél (fotó) trombitaművész társaságában élvezhetjük egyéni ízű, finom és elmélyült zenéjüket.
A Trio Midnight

Az 1990-ben alakult együttes első CD-i után az On Track című album (amely 2000-ben látott napvilágot) hozta meg az áttörést, azon a világhírű amerikai altszaxofonos, Lee Konitz játszott velük a budapesti felvételeken. Sínen vagyunk – hirdette a cím, s ezt már akkoriban valóban elmondhatták magukról. A trió itthon és külföldön egyaránt komoly sikereket aratott, jelentős elismeréseket kapott (Umbria Jazz – 1993, Olaszország, valamint Marciac – 1995, Franciaország).

A Trio Midnight tagjai:

Oláh Kálmán – zongora,
Egri János – nagybőgő,
Balázs Elemér – dob.

1995-ben elsők lettek a legfontosabb európai tehetségkutató versenyen, a belgiumi Hoeillartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. Ő szólóban, zongoristaként első lett a lengyelországi Kaliszban is, s hogy az 1995-ös esztendő még teljesebb legyen: ugyanabban az évben harmadikként végzett a floridai Jacksonville-ben, a Great American Jazz Piano versenyen – egyetlen európai döntősként. Ekkor elnyerte a Magyar Rádió eMeRTon díját is az év jazz szólistája kategóriában.

Oláh Kálmán
 
Az 1995-ös év kiugró sikereit más, jelentős fesztiválbabérok követték, egyebek között 1998 és 2001 között minden évben a belgiumi Cineyben (Ciney Jazz Night), 1999-ben Karlovy Varyban. Oláh Kálmán pedig 2001-ben megkapta a Gramofon – Klasszikus és Jazz kiadó által alapított Magyar Jazz Díjat a hazai jazzéletben betöltött szerepéért.
A Trio Midnight legutóbbi lemeze a Trio Midnight Meets Lee Konitz (ez 2005 végén jelent meg a NetAktiv Records gondozásában), ezen a trió kitűnő zenészei a világhírű amerikai szaxofonossal, Lee Kontzcal játszanak. A négy előadó hatalmas sikert aratott a belgiumi Dinant Jazz Night elnevezésű fesztiválon 2000-ben – az új album ezen koncert élő felvétele, amely a négy zenész rendkívül finom összjátékára épül. A standardok mellett Lee Konitz két saját szerzeménye is hallható az albumon, amely 72 perc tiszta örömzene.

Fekete-Kovács Kornél
 
A június 2-i koncert vendégszólistája Fekete-Kovács Kornél trombitaművész. Ő alapította 1998-ban a Budapest Jazz Orchestra nevű formációt, amelynek a művészeti vezetője volt. 2005 végén új fejezet kezdődött az életében, ekkor hozta létre a Modern Art Orchestrát. A zenekar elsősorban kortárs, azon belül is főként magyar jazz szerzemények bemutatását és rendszeres előadását tartja fő céljának.
Fekete-Kovács Kornél a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékén tanít. 1999 novemberében a Black Smith Workshop nevű zenekarával jelentette meg a Childhood Around 2000 című lemezét. 1993-ban a Krakkóban megrendezett Jazz Juniors Competition jazzversenyen zenekarával első helyezést ért el, emellett a legjobb trombitás díját is átvehette. 2000-ben a magyar zeneművek kimagasló bemutatásáért az ARTISJUS Zenei Alapítvány elismerését kapta. Stúdiózenészként körülbelül 100 lemezen játszott együtt a hazai zenei élet jelentős előadóival.

IBS Színpad
(II. kerület, Tárogató út 2-4. Tel.: 391-25-25)

[ eser ] 2006-05-30 00:02:00